Care este ora ideală pentru a bea cafeaua?
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 12 martie 2015, 10:30
Pentru foarte mulţi oameni, să bea o cafea tare este primul lucru de făcut dimineaţa, imediat ce se dau jos din pat. Aceasta s-ar putea să nu-şi facă însă efectul, deoarece organismul devine receptiv la efectul cafeinei de-abia la câteva ore de la trezire, explică un neurolog american.
Dacă te numeri printre persoanele care beau cafea dimineaţa pentru a se trezi, afirmaţiile neurologul Steven Miller de la Universitatea din Maryland te vor surprinde, cu siguranţă. Specialistul a stabilit că pentru a beneficia de efectul energizat al cafelei, aceasta trebuie băută în intervalul 09:30 şi 11:30, ideal la 10.30.
Explicaţia, spune el, este legată de interecţiunea cafeinei cu cortizolului, un hormon-cheie în procesul de reglare a ceasului intern al organismului. În mod natural, imediat după trezire nivelul acestui hormon rămâne ridicat timp de aproape o oră după ce ne trezim, atingând apogeul între ora 8.00 şi 9.00 dimineaţa.
În cazul în care beam cafeaua când nivelul de cortizol este mare, cafeina nu-şi mai face efectul. Ba mai mult, organismul va căpătat în felul acesta rezistenţă la cafeină. Neurologul american a avertizat că oamenii care obişnuiesc să bea cafea atunci când nivelul de cortizol este mare dezvoltă toleranţă la cafeină, ceea ce-i va determina ulterior să crească doza. El a precizat că nivelurile de cortizol mai cresc la prânz şi între ora 5.30 şi 6.30 după-amiază, ceea ce înseamnă că oamenii nu ar trebui să bea cafea în aceste intervale.
Producţia de cortizol este strâns legată de nivelul de vigilenţă, iar cortizolul are niveluri maxime între ora 8.00 şi 9.00, în medie. Unul dintre principiile-cheie ale famacologiei este folosirea unui medicament când avem nevoie de el. Altfel, vom dezvolta toleranţă la un medicament administrat în aceeaşi doză“, a punctat Steven Miller.
Specialistul a subliat însă că nivelurile de cortizol pot varia în decursul zilei, de la o persoană la alta. De exemplu, în cazul oamenilor care se trezesc foarte devreme, concentraţia de cortizol scade mai repede decât în cazul celor care se trezesc mai târziu.
Sursa – adevarul.ro