CONSTANŢA: Consilierii judeţeni s-au întrunit în ședință extraordinară. Ce proiecte au aprobat

Publicat de Doina Sirbu, 17 aprilie 2024, 11:45 / actualizat: 17 aprilie 2024, 13:29
Palatul Administrativ, imobil în care funcționează Primăria, Prefectura și Consiliul Județean Constanța, va fi reabilitat și modernizat. Valoarea totală a investiției se ridică la peste 54 de milioane de lei, bani proveniți din Programul Regional 2021 – 2027.
Cu aproape 17 milioane de lei, fonduri din același program, va fi reabilitată și Biblioteca Județeană Constanța. Patru proiecte de hotărâre referitoare la aceste investiții au fost aprobate, astăzi, în unanimitate, într-o ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța.
“Sunt fonduri care trebuiesc neapărat accesate. Trebuie să urgentăm contractările pentru că trebuie anul acesta încheiate contractele și demarate proiectele. Palatul Administrativ, conform expertizelor noastre, se încadrează într-un grad seismic destul de ridicat și atunci nu ne mai putem permite, dat fiind că există și sursa de finanțare și instrumentul de finanțare, să întârziem nicio secundă ca să putem să demarăm consolidarea și, bineînțeles, tot ce înseamnă eficiență energetică”, a spus președintele CJC, Mihai Lupu.
Potrivit Consiliului Județean, de realizarea acestor proiecte depind și alte inițiative locale la nivel de regiune. De exemplu, Biblioteca Județeană va putea să demareze ulterior programe privind digitalizarea, realizarea de evenimente culturale, inclusiv promovarea turistică prin materiale promo și filme documentare.
Consiliul Județean rămâne în Asociația de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța. Proiectul de hotărâre privind retragerea din această asociație nu a primit numărul necesar de voturi, în ședința extraordinară de astăzi. Șeful CJC, Mihai Lupu, susține că ADD ar refuza să furnizeze informații referitoare la stadiul de implementare a proiectelor sau a situației financiare. În plus, ar dubla activitatea instituției, iar în acest sens, Mihai Lupu a dat exemplu organizarea a două licitații pentru modernizarea DJ 393, tronson Techirghiol – Arsa și a DJ 391, tronson Tuzla – Biruinţa. Din acest motiv, administrația județeană va depune o plângere penală.
“ADD-ul lansează o licitație total ilegală, ori aici intrăm într-un conflict major, cu riscurile mari, cu riscurile mari să creăm un mare deficit în abordarea acestor proiecte din punct de vedere al legalității. Am notificat și tot ce înseamnă acest site al SEAP-ului, plus că trebuie să ne adresăm juridic. Am notificat, bineînțeles, ADD-ul că nu are nicio calitate în a lansa astfel de licitații, întrucât noi, Consiliul Județean, am aprobat toți indicatorii”, spune preşedintele CJC, Mihai Lupu.
Șefa Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, Ana-Maria Vătămanu, susține că toate demersurile ar fi fost făcute legal.
“Asociația și-a făcut treaba în mod legal, transparent și o face în continuare, iar lucrurile care țin de altă zonă decât cea profesională și repet, noi ne-am făcut treaba în mod legal, transparent, nu țin nici de mine, nici de ce facem la Asociație. Deci eu nu comentez declarațiile domnului Mihai Lupu”, a declarat şefa Asociației de Dezvoltare Durabilă a Județului Constanța, Ana-Maria Vătămanu.
20 dintre cei 35 de consilieri prezenți, astăzi, în ședința extraordinară s-au abținut la votul proiectului privind retragerea CJC din ADD.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cătălina Radu