De la începutul războiului din Ucraina, 6 drone au căzut pe teritoriul României, iar prima dronă maritimă de suprafață a fost recuperată la Tuzla
Publicat de Adina Sîrbu, 8 aprilie 2024, 11:53
Astăzi a început „Sea Shield 24”, cel mai complex exercițiu multinațional condus de Forţele Navale Române, din acest an. Peste 2.200 de militari din 12 state aliate și partenere, se vor antrena, până pe 21 aprilie, în zona costieră a Mării Negre, pe Dunăre și în Deltă, cu 27 de nave maritime şi fluviale, 17 aeronave şi 91 de autovehicule şi ambarcaţiuni.
Antrenamentele vizează misiuni de combatere a activităţilor ilegale pe mare şi fluviu, controlul maritim şi fluvial, căutare şi salvare pe mare, acordarea asistenţei unei nave aflate în dificultate şi asigurarea securităţii la nivelul infrastructurii critice.
În contextul războiului din Ucraina, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Mihai Panait, a declarat că, de la începutul invaziei militare ruse în țara vecină, au fost descoperite aproape 100 de mine marine, iar cea mai recentă provocare o reprezintă dronele maritime, precum cea găsită în largul localității Tuzla săptămâna trecută:
Încercăm de peste 2 ani să menținem echilibrul în această zonă de responsabilitate deosebit de sensibilă. În momentul de față avem un număr de 99 de mine marine derivante descoperite și distruse în partea de nord-vest a Mării Negre. Este cea mai mare provocare pe care o avem în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. Cel de-al doilea element este cel al dronelor. Un număr de 6 drone, până în momentul de față, au căzut pe teritoriul țării noastre, în zona de responsabilitate. Ultima provocare, cea a dronelor maritime de suprafață. Sunt toate scenariile adaptate pentru aceste provocări.
Drona maritimă găsită recent în apropierea localității constănțene Tuzla a fost descoperită de un avion de recunoaștere adus în exercițiu și în misiunile de căutare și de cercetare împotriva minelor, a mai spus șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, viceamiral Mihai Panait, cu ocazia lansării exercițiului Sea Shield 24.
Inițial, reprezentanții Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare au tractat-o în dana 78 a Portului Constanța, ulterior la bordul său fiind observată o încărcătură suspectă, motiv pentru care a fost dusă în Poligonul de la Capu Midia unde a fost detonată.
Redactor și foto: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu