TEMA ZILEI | Cum putem alege alimente sănătoase, când zilnic primim informații despre carne cu bacterii sau legume și fructe pline de pesticide?
Publicat de Adina Sîrbu, 2 aprilie 2024, 07:37
Alegerile alimentare sănătoase în lumea de acum presupun organizarea și programarea de meniuri pe câteva zile, gătitul mai mult în casă și utilizarea unor ingrediente naturale, minim procesate. Dar unde le găsim? Știm ce să cumpărăm? Citim etichetele de pe produse și le înțelegem?
Între alerte alimentare, reclame înșelătoare și informații despre neregulile găsite în magazine, mulți spun că nu mai știu ce să pună în farfurie. Autoritățile ne îndeamnă să cumpărăm numai din locuri autorizate și să nu uităm să citim eticheta.
Adrian Băncilă i-a întrebat pe constănțeni dacă au acest obicei:
Constănțenii se aprovizionează atât din supermarket-uri, cât și din piețe. Unii dintre ei citesc etichetele și spun că știu termenii trecuți pe acestea.
Obișnuiți să vă uitați pe etichetele produselor când mergeți la supermarket?
Da, ne uităm…
Și cunoașteți termenii folosiți?
Știm că unele produse nu sunt sănătoase. Sunt conservanți, coloranți. Pe unele etichete scrie „fără conservanți” și le are pe celelalte.
Obișnuiți să vă uitați pe etichetă?
Caut întotdeauna lucrurile mai sănătoase. Faptul că supermarket-urile, chiar și ale noastre, în piețe ai noștri producători, mulți, nu toți, s-au adaptat la mizeriile din legume. Am avut clienți care au lucrat la solarii în Occident și în altă parte și au spus cum culegeau roșiile de verzi și le puneau în lăzi, le pulverizau și a doua zi erau roșii.
Pe etichetele produselor, pe lângă denumirile acestora, ar trebui să găsim informații precum lista ingredientelor, alergenii, marcarea datei, țara de origine și declarația nutrițională.
Așadar, cum alegem ingredientele? Ce să gătim pentru a ne hrăni cu adevărat? Cum să arate farfuria alimentară? Dar piramida alimentară cum este structurată astăzi? Ce relație să avem cu zahărul, sarea și grăsimile? Și cum putem face față marketingului înșelător? Ne lămurește cu date de ultimă oră ale studiilor recente specialistul în nutriție gastronomică, Mihai Balaban.
„În funcție de carbohidrații pe care îi alegem, în ce cantitate, cum îi combinăm, când îi mâncăm, glucidele pot fi cel mai bun prieten sau cel mai aprig dușman” este una dintre concluziile pe care o susține specialistul atunci când își prezintă munca de cercetare la diferite evenimente de voluntariat și educație pentru sănătate.
Astăzi, după știrile orei 14.00, Mihai Balaban este invitat în emisiunea „Tema Zilei”, moderată de Liliana Moldoveanu.
Redactor: Adina Sîrbu