21 martie – Ziua Mondială a Poeziei

Publicat de Adina Sîrbu, 21 martie 2024, 09:45
Ziua Mondială a Poeziei, sărbătorită în fiecare an, la 21 martie, celebrează una dintre cele mai apreciate forme de expresie a identităţii culturale şi lingvistice ale umanităţii.
Practicată de-a lungul istoriei, în fiecare cultură şi pe fiecare continent, poezia vorbeşte despre umanitatea noastră comună şi despre valorile noastre comune, transformând cele mai simple poezii într-un catalizator puternic pentru dialog şi pace.
UNESCO, recunoscând capacitatea unică a poeziei de a surprinde spiritul creativ al minţii umane, a emis, cu prilejul celei de-a 30-a sesiuni susţinute la Paris (octombrie-noiembrie 1999), decizia pentru sărbătorirea anuală a Zilei Mondiale a Poeziei, la data de 21 martie.
Ca formă intimă de exprimare care deschide porţi oamenilor către oameni, poezia îmbogăţeşte dialogul, impulsionând progresul uman, fiind necesară în toate epocile. Cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică şi de a creşte oportunitatea ca limbile pe cale de dispariţie să fie auzite, Ziua Mondială a Poeziei este ocazia de a onora poeţii, de a reînvia tradiţiile orale ale recitalurilor de poezie, de a promova lectura, scrierea şi predarea poeziei. De asemenea, prin această zi este promovată convergenţa dintre poezie şi alte arte precum teatrul, dansul, muzica şi pictura. Şi, nu în cele din urmă, cu acest prilej, este susţinută promovarea imaginii poeziei în mass-media, astfel încât această formă de artă să nu mai fie considerată învechită, ci să fie apreciată drept o excelentă oportunitate de afirmare a identităţii unei societăţi.
Poezia, o formă de expresie artistică valoroasă, poate rima, folosind ceea ce se numesc metri de silabe lungi şi scurte. Unele poezii, scrise în ceea ce se numeşte „vers liber”, nu folosesc rimă sau metri. Poeziile sunt împărţite în strofe şi pot avea până la 12 rânduri. Există numeroase tipuri de poezii, incluzând haiku-urile, limerick-urile, sonetele, baladele etc.
Anul acesta, mai multe instituții culturale din România s-au implicat într-un amplu program dedicat celebrării Zilei Mondiale a Poeziei. „Noaptea de Poezie” se desfășoară în 10 spații culturale exponențiale din 7 orașe din România, printre care și Constanța, reunind 58 de poeți, 8 actori, 30 de muzicieni, 8 artiști vizuali și 24 de creativi din toată țara.
Cetatea Tomisului devine, astăzi, Cetatea Versurilor, iar artista și poeta constănțeană Iulia Pană, unul dintre organizatorii evenimentului de la malul mării, ne spune ce surprize ne așteaptă în această zi specială:
Evenimentele dedicate Zilei Mondiale a Poeziei vor debuta cu o întâlnire a artelor în spațiul expozițional al Centrului Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin”, unde liceeni din două prestigioase Colegii Naționale, „Mircea cel Bătrân” și „Mihai Eminescu”, vor participa la o lectură de poezie a două profesoare-poete, Silvia Șoșoiu și Irina Grigore, alături de invitata lor, poeta Mara Mihai. Pe simeze vor fi expuse fotografiile reunite sub titlul „Perechi” ale fotografului Alexandru Parfinov, cursant al clasei de artă fotografică a Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”. Ca un preambul al „Nopții de Poezie” de la ora 19.00 din Club Doors, elevii clasei de actorie a Centrului Cultural Județean „Teodor T. Burada”, coordonați de actrița Anamaria Ștefan, vor recita din creația poeților invitați la Noaptea de Poezie. Constanța se alătură comunităților poetice care participă la acest important eveniment național dedicat poeziei prin vocea poeților și poetelor din Constanța Bogdan Ghiu, Iulia Pană, Amelia Stănescu, Daniela Varvara și Mugur Grosu. Alături de ei vor fi muzicienii Ioana Teodora Spînu & Alexandru Olteanu și White Trumpet Eugenio Albu, alături de actorul Mircea Solcanu, care va recita din poemele poetului prea devreme plecat dintre noi, George Vasilievici. Vă aștept joi, 21 martie, începând cu ora 18.30, eu și Amelia Stănescu, gazdele „Nopții de Poezie” din Club Doors, pentru două ore să intrăm în rezonanță cu jazz-ul și poezia.
La Constanța, programul „Noaptea de Poezie” este organizat de Consiliul Județean Constanța, Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și asociația Euro CulturArt, cu sprijinul financiar al AFCN.
Cele mai importante texte poetice, opere muzicale și vizuale realizate pentru „Noaptea de Poezie” vor fi promovate/publicate pe site-ul dedicat programului, NOAPTEADEPOEZIE.RO.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Marina Cap-Bun