Şcoala Gimnazială nr. 2 din Tariverde a rămas fără încălzire, iar zeci de copii au fost trimişi acasă
Publicat de Doina Sirbu, 20 martie 2024, 14:13
Zeci de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 2 din localitatea Tariverde, îngheață în sălile de curs din cauza lipsei alimentării cu energie electrică a unității școlare.
Situația nu este nouă, iar în această dimineață părinții au fost chemați să-și ia copiii acasă deoarece nu existau condiții optime pentru a învăța, deoarece nu funcționau nici generatoarele. Contactat telefonic de reporterii Radio Constanţa, primarul comunei Cogealac, Cati Hristu, a explicat situația.
“S-au schimbat furnizorii de energie. Doamna directoare de la școală trebuia să încheie contract cu una dintre firme. Nu este responsabilitatea Primăriei să plătească curentul. Şcoala trebuia să încheie un contract care s-a întârziat. Cred că în câteva zile, o săptămână, se va încheia un contract în care se va asigura curent. Curent există, numai că s-a întârziat să pornească un generator până se va conecta la furnizorul cu care va face contract doamna directoare. E totul ok, nu e nicio… E o mică defecțiune care se remediază”, spune primarul comunei Cogealac, Cati Hristu.
Inspectorul școlar general din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Sorin Mihai, spune că acea clădire nu e dată în administrarea școlii.
“În această dimineață am fost contactat de către doamna directoare a unității de învățământ din Cogealac și mi-a spus că se confruntă cu o problemă în sensul că la unitatea de învățământ din Tari Verde, la clădirea respectivă nu mai au asigurat furnizarea agentului. Din ce mi-a expus dumneaei, nu nu mai există furnizare din partea Enel. A fost întrerupt pentru că respectivul contract, care nu este încheiat de către unitatea de învățământ, pentru că respectiva clădire nu e dată în administrarea școlii, este un contract care este încheiat cu administrația locală, cu Consiliul Local. Li s-a pus la dispoziție de către Primărie un generator pe benzină, dar la momentul acesta nu mai au nici combustibilul necesar ca acest generator să funcționeze”, spune inspectorul școlar general, Sorin Mihai.
Până la remediarea situaţiei, Sorin Mihai spune că cel mai indicat ar fi ca elevii să meargă să înveţe la unitatea de învăţământ din Cogealac.
“Cel mai bine ar fi ca elevii respectivi să meargă la unitatea de învățământ cu personalitate juridică din Cogealac, iar doamna director să ceară sprijin administrației locale pentru transportul elevilor din Tariverde către Cogealac pentru a se rezolva problema legată de administrarea clădirii și implicit de cea legată de furnizarea curentului electric și a agentului termic. Copiii trebuie să fie la şcoală, fie că e vorba de Tariverde, fie de Cogealac”, a mai precizat Sorin Mihai.
Redactor: Silvia Pascale/Valentin Lungeanu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com