FOTO/VIDEO Panică printre locuitorii din Palazu Mare. Un teren pe care se fac săpături s-a surpat, iar pereţii mai multor blocuri din apropiere s-au fisurat
Publicat de Doina Sirbu, 19 martie 2024, 14:47
O sperietură zdravănă au tras locuitorii a două imobile de pe strada Ionel Teodoreanu din cartierul Palazu Mare din Constanța. În imediata vecinătate se construiește un alt imobil, dar terenul pe care pe care se fac săpăturile s-a surpat, iar pe pereții celor două blocuri au apărut fisuri.
Locatarii spun că se tem pentru siguranța lor.
„Ieri, când a alunecat, s-a simţit ca o bubuitură în tot blocul. Ca un cutremur şi pe lângă că s-a simţit, aşa s-a resimţit şi la fundaţia blocurilor noastre. Avem crăpături în interiorul blocului. Sesizăm de două săptămâni atât scris, cât şi telefonic, Poliţia Locală, ISC-ul. Nimeni nu a venit în control. Nu aveau echipament cei care munceau. Dacă le cădea ceva în cap, se mai întâmplau şi altele”, spune una dintre locuitoare.
„Ne rugăm să nu vină vreun cutremur, să nu plouă, să nu se întâmple ceva peste noapte. Toată lumea este disperată. Vă daţi seama…să staţi noapte de noapte, să auzi un zgomot şi nu ştii ce se întâmplă”, a mai spus altă locatară.
„Gardul acesta care s-a dărâmat în urma alunecării de teren, închipuiţi-vă că a căzut peste o conductă de refulare de la TBC, aşa cum ştiţi. Putea să fie un dezastru biologic aici”, a precizat alt locatar.
La fața locului a fost prezent și candidatul USR la Primăria Constanța, Stelian Ion.
“Ce se întâmplă aici este rodul unor încălcări ale legii care e de ani de zile în Constanța. Pentru că acești oameni au sesizat încă din 2019, când se punea problema adoptării unui Plan Urbanistic de Detaliu, au sesizat toate aceste nereguli”, spune Stelian Ion.
În acest caz, reprezentanţii Primăriei Constanţa spun că polițiștii locali de la Serviciul Disciplina în construcții au mers la fața locului şi au făcut verificări.
“Polițiștii locali de la Serviciul Disciplina în construcții au mers la fața locului, efectuează verificări în continuare, dar așteaptă răspunsul Inspectoratului de Stat în Construcții, instituția abilitată să exercite controlul de stat în domeniul construcţiilor. În funcție de rezultatul expertizei cu privire la lucrarea de săpătură, polițiștii locali vor dispune, dacă este cazul, măsurile corespunzătoare. Construcția se edifică în baza unei autorizații de construire valabile. Autorizația a fost emisă în 09.11.2022, termenul de valabilitate al acesteia este de 12 luni, timp în care trebuiau începute lucrările de execuție autorizate. Vorbim despre construire imobil D+P+3 E locuințe colective, împrejmuire teren și organizare șantier. Lucrările au început în data de 01.11.2023 și durata de execuție a acestora este de 36 de luni. Precizăm, de asemenea, că este vorba despre același investitor, atât la nr 30 D, cât și la nr 32, imobil care, potrivit ocupanților, ar putea fi afectat de execuția lucrărilor”, transmite Primăria Constanţa.
Radio Constanța a cerut puncte de vedere și de la beneficiarul investiției și constructor. Până la ora redactării știrii, aceștia nu au putut fi contactați.
Redactor: Adrian Băncilă / Editor online: Doina Sîrbu / Foto, video: Adrian Băncilă, imagini amator