TEMA ZILEI | Despre violența împotriva femeilor, cu Roxana Dinu (DGASPC) și Olimpia Ceară (IPJ Constanța)
Publicat de Adina Sîrbu, 18 martie 2024, 06:37
Suntem în luna în care sărbătorim mama, femeia, soția, sora, prietena, vorbim la superlativ despre rolul femeii în societate și contribuția ei la evoluția vieții în cele mai bune condiții. Însă, mai avem ceva pentru a întregi portretul femeii, și anume, cazurile de violenţă domestică într-un număr îngrijorător în România.
Conform statisticilor, 28,5% dintre femei se confruntă cu o formă de violenţă fizică, iar studiile arată că multe persoane sunt reticente să recunoască această problemă.
Despre soluțiile de urgență pe care le are victima violenței domestice, Roxana Dinu, purtător de cuvânt DGASPC:
Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa la una sau mai multe instituții, în funcție de situația în care se află. Astfel, se poate adresa serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-o situație de pericol iminent, secției de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul, unei unități de primiri urgențe sau serviciului de medicină legală. În cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, poate apela telefonul cazurilor de urgență 0341921, un telefon destinat victimelor violenței în familie. Poate suna victima violenței domestice la instituția noastră la telefonul fix al instituției 0241 480 851. Există și un număr, un call center 0800 500 333, care are un program 7 zile din 7, un program continuu 24 de ore din 24, și este o linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.
Când vorbim despre violența domestică, ne raportăm adesea, doar la violenţa fizică, din păcate, pentru că agresiunea fizică este o formă de violenţă foarte vizibilă. Dar, există şi alte forme de violenţă: violenţă verbală, psihologică, sexuală, economică, spirituală.
De fapt, știm numărul real de victime ale violenței domestice din zona noastră? Care sunt aspectele care ar trebui să dea de gândit unei persoane care se află într-o relaţie? Când și unde să ceară ajutor? Ce soluții are victima și cum are acces la ele? Ce proiecte și campanii sunt în derulare? Functionează ordinele de protecție și monitorizarea electronică?
Ne vor răspunde, la Tema Zilei, după ora 14.00, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Olimpia Ceară, și Roxana Dinu, purtător de cuvânt DGASPC, într-o ediție moderată de Liliana Moldoveanu.
Redactor: Adina Sîrbu