Grațioasele păsări flamingo și-au făcut din nou apariția pe un lac din județul Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 12 martie 2024, 14:04 / actualizat: 12 martie 2024, 19:56
Apariție exotică și în această primăvară pe Lacul Techirghiol: mai multe păsări flamingo au fost observate în ultimele zile pe apă, cel mai probabil atrase de vremea bună.
Specialiștii explică apariția păsărilor de culoare roz prin faptul că au găsit hrană din belșug pe fundul lacului și ape mai sărate.
Ana-Maria Mihălcescu, profesor la Facultatea de Științele Naturii din cadrul Universității Ovidius:
Știind că păsările flamingo preferă zonele umede mlăstinoase, sărate și cu hrană din belșug, putem afirma că pe litoralul românesc al Mării Negre există ecosisteme care satisfac aceste nevoi. Dacă apariția pe teritoriul României era în trecut doar accidentală, se pare că prezența lor în ultimii ani începe să fie o regulă.
Zeci de păsări flamingo au fost observate, din 2020 încoace, îndeosebi primăvara și în luna septembrie, pe lacurile din județele Constanța și Tulcea.
Însă aproape de fiecare dată, „iubitorii de natură” au reușit să le sperie, hăituindu-le pentru a le fotografia ori speriindu-le cu bărcile.
Este și motivul pentru care păsările flamingo rar cuibăresc la noi, după cum au declarat, în septembrie 2023, specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare „Delta Dunării”:
De ce nu cuibărește flamingo în Delta Dunării? Dacă la vecinii ucraineni, la circa 65 de kilometri, flamingo au cuibărit în acest an, la noi păsările sunt hăituite de fotografi, turiști și multe alte categorii. Oriunde se duc flamingii sunt urmăriți de un alai de „iubitori de natură”! Aici, pe Meleaua Sacalin, în porțiunea strict protejată (deci unde prezenta turiștilor nu este permisă!), în fiecare zi mai multe ambarcațiuni cu turiști hăituiesc păsările aflate la hrănire și la odihnă. Iar acest lucru s-a întâmplat si în anii anteriori, la Sărături-Murighiol, Istria-Nuntași, Sabangia și în alte zone. Nu numai flamingii sunt afectați, ci și pelicanii, stârcii, egretele, codalbii și foarte multe alte specii acvatice! Din pacate, turismul a devenit un factor de periclitare major! În mod normal, companiile care organizează turism în zonele strict protejate, precum colonii (atentie, coloniile sunt acolo unde păsările cuibăresc, nu unde mănâncă ori se odihnesc), fugăresc păsările și chiar intră cu viteza în ele și multe alte abateri care nu au legătură cu ecoturismul și conceptul de Rezervație a Biosferei nu ar mai trebui să obțină autorizația de desfășurare a activității de turism în anul următor în RBDD!
Iar ARBDD a atras, la rândul său, atenția că vizitarea coloniilor de păsări este ILEGALĂ și foarte perturbatoare pentru păsările adulte, dar mai ales pentru puii acestora, iar amenzile pot ajunge la 50.000 de lei.
Totodată, ARBDD a luat măsuri de protecție, prin amplasarea de balize și panouri de avertizare în vederea ocolirii acestor colonii de păsări și a unor zone strict protejate.
Redactor: Adina Sîbu/ Foto: Vizit Jurilovca