Emisiunile TV culinare predispun la îngrăşare… din cauza master-chef-ilor!
Publicat de magda.chirana, 9 martie 2015, 11:16
Persoanele care se uită frecvent la emisiunile TV gastronomice prezintă riscuri mai mari să se îngraşe, potrivit unui studiu
realizat de cercetătorii de la Universitatea Cornell (SUA), publicat în revista Appetite.
Explicaţia: vedetele acestor programe prezintă felurile de mâncare bogate în calorii ca fiind „normale” iar maeştrii bucătari sunt văzuţi ca figuri ale autorităţii, în care oamenii capătă în mod inconştient încredere.
„Gazdele emisiunilor gastronomice pot fi privite ca nişte autorităţi ale mâncărurilor şi, pentru că omul în comportamentul său este modelat de figuri autoritare, aceste personalităţi pot influenţa obiceiurile culinare ale spectatorilor”, spun cercetătorii.
La acest studiu au participat 500 de femei cu vârsta medie de 27 de ani.
Cercetătorii au comparat greutatea corporală a femeilor care găteau şi se uitau la astfel de emisiuni cu cea a doamnelor care găteau, dar nu vizionau astfel de programe. Admiratoarele show-urilor culinare aveau o greutate medie de 74,4 kilograme, comparativ cu greutatea medie a femeilor care nu vizionau astfel de emisiuni – 69,3 kilograme.
Un studiu publicat în British Medical Journal în 2012 a arătat că reţetele create de unii dintre cei mai populari maeştri bucătari deveniţi vedete TV conţin mai multe calorii şi grăsimi şi mai puţine fibre decât mâncărurile gata preparate care se găsesc în supermarketuri.