AUDIO | 730 de infecții nosocomiale, raportate în 2023, în județul Constanța
Publicat de Adina Sîrbu, 26 februarie 2024, 06:06
S-au internat pentru o problemă medicală și au plecat cu alta! Sute de bolnavi din județul Constanța au fost nevoiți să urmeze, anul trecut, încă un tratament din cauza infecțiilor căpătate în spital. Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, în 2023, au fost 760 de cazuri de infecții nosocomiale. Șefa DSP, Cristina Schipor, spune că numărul raportărilor a crescut, după ce astfel de cazuri nu au mai fost luate în calcul la evaluarea managerilor de spital.
Internată în decembrie anul trecut în cea mai mare unitară sanitară din Dobrogea pentru o intervenție chirurgicală, o pensionară din Constanța povestește că a fost nevoită să petreacă mult mai mult timp pe patul de spital din cauza unei infecții nosocomiale:
Inițial trebuia să dureze 7 zile, după care am plecat acasă și m-am întors când au depistat că de fapt am luat un stafilococ auriu.
Și tratamentul cât s-a prelungit?
Undeva până după ianuarie, adică aproximativ o lună și jumătate spre două luni.
A fost nevoie de tratament cu antibiotic?
Da, foarte multe antibiotice!
Infecții intraspitalicești au fost raportate, anul trecut, de 15 unități sanitare din județ, spune șefa Direcției de Sănătate Publică din Constanța, Cristina Schipor:
Avem centralizarea datelor de supraveghere a infecțiilor asociate asistenței medicale. În anul 2023, un număr de 15 unități sanitare au raportat validarea de baza definiției de caz pentru 760 de cazuri de infecții și introducerea datelor în baza noastre de date pe care o avem cu Institutul Național de Sănătate Publică. Avem, procentual, rata incidenței infecțiilor pe județ de 0,79 și o creștere cu 1,28 față de anul anterior. Repetăm faptul că din fișa de evaluare a managerilor s-a scos faptul că sunt depunctați prin raportarea acestor infecții. Am observat o creștere a raportării și ăsta este un lucru bun, pentru că putem să vedem care este cauza și să eliminăm acest lucru.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a atras atenția anul trecut că România are o medie de doar 1% în ceea ce privește cazurile raportate de infecții intraspitalicești, în timp ce media europeană este de 7 ori mai mare.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay