Angajaţii Aeroportului Internaţional “Mihail Kogălniceanu” Constanţa au protestat astăzi, printre altele, faţă de Legea 296 care le îngrădeşte anumite drepturi

Publicat de Doina Sirbu, 23 februarie 2024, 12:03
La Aeroportul “Mihail Kogălniceanu” din Constanța sunt angajate în acest moment 260 de persoane, din care 210 fac parte din Sindicatul Independent, cel care a protestat astăzi împotriva prevederilor Legii 296, prin care au pierdut mai multe drepturi prevăzute în contractul colectiv actual. Liderul sindical Cristian Fotu, ne-a argumentat nemulțumirile.
“Din luna octombrie, datorită faptului că a apărut această Lege 296, fiecare salariat al Aeroportului a pierdut suma de 1.500 lei net pe lună la salariul fiecăruia. Ce înseamnă asta? Faptul că am intrat sub incidența acestei Legi 296, unde articolele 40 și 41 ne îngrădesc drepturile pe care le aveam noi în contractul colectiv de muncă, adică bonificații, inclusiv tichete de masă, ajutor de înmormântare, primă Paşte-Crăciun, pentru că nu aveam foarte multe drepturi. Practic, noi solicităm să ni se respecte contractul colectiv de muncă aplicabil la nivel de unitate. În condițiile actuale de salarizare la Aeroportul “Mihail Kogălniceanu” chiar dacă nu se întâmplă să se blocheze activitatea, în acest ritm vom ajunge să nu mai avem salariați, personal insuficient pentru deservirea aeronavelor civile și militare”, a declarat Cristian Fotu.
Domnule Ion Craignat, sunteți președintele “Cartel Alfa” Constanța. Îi susțineți, sunt afiliați cei de la Aeroportul Kogălniceanu la “Cartel Alfa”.
“Da, “Cartel Alfa” îi sprijină în totalitate pentru acțiunile lor. Legat de cele două revendicări, este adevărat că colegii de aici încă din 2020 n-au mai avut nicio creștere salarială atunci când salariul minim pe economie era 2.300. Iată că acum, în 2024, salariul minim este de 3.300 lei, salariul minim a crescut de aproape 50% iar salariile lor au stagnat la valoarea anului 2020. Cealaltă revendicare legată de Legea 296, o lege bombă în România, așa după cum știți, care a afectat o mare majoritate din salariații din România, din sistemul bugetar și companiile naționale. Se solicită exceptarea de la ea, în sensul de a li se fi aplicat contractul colectiv de muncă care a fost negociat în cadrul companiei și de a primi în continuare acele bonuri și totodată creșterea salariului net cu 30%”, a spus Ion Caraignat.
Oamenii sunt foarte nemulțumiți.
“Nemulțumirile noastre sunt legate de Legea 296 care ne-a luat niște drepturi din CCM și faptul că din 2020 noi nu am mai avut o negociere salarială, nicio mărire de salariu. Inflația, știți bine a crescut și veniturile noastre au fost mult diminuate, cam cu 1.500 lei, a scăzut salariul cam pe fiecare salariat, prin ceea ce am pierdut prin Legea 296”, a spus o angajată a aeroportului.
“Prin prisma poziției aeroportului geo-strategice și de deservire a aeronavelor de stat americane și NATO, considerăm că trebuie să fim plătiți corespunzător. Nu se poate ca lucrători care sunt de 20, 30, 40 de ani, unii dintre noi, să fie plătiți cu salarii de 3.000 lei”, a precizat alt angajat.
Chiar și directorul general al Aeroportului “Mihail Kogălniceanu”, Bogdan Artagea, le dă dreptate angajaților.
“Oamenii, probabil că în sinea lor au dreptate, dar având în vedere aplicarea Legii 296 și a Legii bugetului, nu putem face nimic în momentul de față. S-au făcut demersuri împreună cu celelalte aeroporturi din țară. Ne-am întâlnit atât cu domnul ministru al Dezvoltării, cât și cu domnul ministru al Finanțelor. Probabil vom avea și un răspuns în viitor”, a declarat Bogdan Artagea.
Acțiunile de protest vor continua până la soluționarea solicitărilor sindicaliștilor.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău