Distribuirea energizantelor către minori, interzisă prin lege
Publicat de Adina Sîrbu, 21 februarie 2024, 06:17
Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de energizante de către populaţie, prin care se interzice vânzarea sau distribuirea gratuită către minori de astfel de băuturi, a trecut de votul decisiv al deputaților și merge la șeful statului pentru promulgare.
Documentul prevede amenzi între 5.000 şi 20.000 lei pentru vânzarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori, iar amenzile pot ajunge până la 30.000 lei dacă sunt comercializate în incinta unei instituţii de învăţământ, de sănătate sau destinate ocrotirii unor persoane cu nevoi speciale. Mai mult, dacă interdicţia este încălcată în mod repetat, magazinele sau restaurantele riscă suspendarea activităţii pentru 30 de zile.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică, fenomenul consumului de băuturi energizante a luat amploare, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor. Astfel, într-un studiu EFSA care datează încă din anul 2013 se arată că 30% dintre adulţi, 68% dintre adolescenţi şi deja 18% dintre copii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.
Comercianţii de băuturi cu efecte nocive asupra stării de sănătate a copiilor şi adolescenţilor au pus pe piaţă diferite produse derivate care conţin atât concentraţii de alcool, cât şi de cafeină, taurină, carnitină, fără ca aceste substanţe să fie evidenţiate expres pe etichetele produselor şi fără să fie menţionate efectele devastatoare asupra sistemului nervos central sau muscular.
În acelaşi timp, INSP atrage atenţia asupra faptului că acest consum de băuturi energizante în combinaţie cu alcoolul este deosebit de periculos, deoarece efectul stimulant neutralizează reacţiile organismului la o cantitate mare de alcool şi, astfel, intervine subestimarea stării de ebrietate.
Medicii atrag atenția că persoanele care consumă astfel de energizante au risc inclusiv pentru morți subite și pentru tulburări de ritm cardiac, dar și că, în cazul tinerilor sub 21 de ani, efectele energizantelor consumate în exces sau în combinație cu alcoolul sunt catastrofale.
Sursă: RRA/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay