ISU Dobrogea a prezentat o parte din tehnica achiziționată în ultimii doi ani
Publicat de Doina Sirbu, 15 februarie 2024, 14:51
La sediul Detașamentului de pompieri PALAS, din Constanța, a fost prezentată, astăzi, o parte din tehnica nou achiziționată în ultimii doi ani.
Autospeciale cu apă și spumă, cu pulbere și hidroperforare, autoscări, autoplatforme și o pernă pneumatică au intrat în dotarea ISU Dobrogea pentru a răspunde cât mai bine și cât mai repede într-o situație de urgență, după cum ne-a declarat comandantul ISU Dobrogea, Cristian Mihail Amarandei.
“Numai în anul 2023, prin Programul Viziune 2020, am recepționat 26 de mijloace tehnice, dintre care 13 autospeciale, 11 autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de stingere cu pulbere și o autospecială de stingere cu hidroperforare, dar și în anul 2022 au fost recepționate autospeciale noi. Vorbim de autospeciale de lucru la înălțime, autoscări și autoplatforme, vorbim de autospeciale de lucru cu apă și spumă, autospecială de transport personal și victime multiple și celelalte mijloace tehnice care au fost repartizate Inspectoratului. Pot să afirm în momentul de față că parcul auto a căpătat o nouă dimensiune și dotarea actuală ne permite să ne putem îndeplini misiunile la un nivel mult mai ridicat și cu mai multă eficiență”, a declarat comandantul ISU Dobrogea, Cristian Mihail Amarandei.
Înălțimea pernei pneumatice este de 3 metri, suprafața la sol fiind de 70 de metri pătrați. O altă pernă pneumatică cu o capacitate de înălțime de 60 de metri, a intrat anul trecut în dotarea ISU.
Există întotdeauna un punct de comandă. Ce se întâmplă aici?
“Poate fi dislocat pentru coordonarea acțiunii în teren, la o intervenție majoră, se poate disloca la locul intervenției și de acolo se pot asigura comunicații prin internet și prin rețelele locale. Putem transmite live către Inspectorat și către IGSU prin camera care este amplasată pe mașină și putem primi semnal prin satelit”, spune unul din pompierii din cadrul ISU Dobrogea.
Astfel de ambulanță de risc biologic, în ce cazuri este folosită?
“Ținând cont de faptul că județul Constanța este un județ care are și risc biologic, mă refer aici la centrala de la Cernavodă, ambulanța aceasta este o ambulanță de tip Terapie Mobilă Intensivă, ceea ce presupune încadrarea ei cu medic. În afară de faptul că este Terapie Intensivă mobilă, este și o ambulanță tipică pentru decontaminare, ceea ce ține de riscul biologic”, precizează alt pompier din cadrul ISU Dobrogea.
Cum este să stingi un incendiu cu pulbere?
“Autospeciala cu praf și pulbere se folosește la substanțele chimice și petroliere, mai cu seamă la rafinării, la depozitele de carburanți. O putem folosi la transformatoarele electrice, la locomotivele electrice. Instruirea noastră a fost făcută”, a spus alt pompier din cadrul ISU Dobrogea.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău