„Salvați Copiii”: A crescut rata mortalității infantile, pe fondul prăbușirii natalității
Publicat de Adina Sîrbu, 13 februarie 2024, 13:15
Organizația Salvați Copiii trage un semnal de alarmă: rata mortalității infantile a crescut, pe fondul unei prăbușiri a natalității.
Rata mortalității infantile urcă din nou, la 5,7 la mia de copii născuți vii, față de 5,2 anul anterior, cu un vârf în județul Sălaj – 10,5 la mia de copii născuți vii – și un minim pentru Municipiul București – 2,5 la mie, ceea ce consacră disparitățile uriașe care există în țară.
Majorarea indicelui de mortalitate infantilă era însoțit de o prăbușire a natalității, cu un număr de aproape 180.000 de nou-născuți în 2022, comparativ cu peste 193.000, în 2021.
Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 122 de unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.700 de echipamente vitale, investind peste 10 milioane de euro. Doar în 2023, Salvați Copiii a dotat peste 55 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.
Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2022, rata mortalității infantile conservă discrepanțele majore dintre județele țării.
Județul Constanța se afla în partea superioară a clasamentului, cu 7,6 cazuri la mie, în timp ce la Tulcea rata mortalității infantile era de 4,7 cazuri la mie.
Top județe cu rata mortalității infantile ridicată:
Sălaj – 10,5 la mie
Mehedinți – 8,8 la mie
Brăila – 8,3 la mie
Hunedoara – 8,3 la mie
Mureș – 7,8 la mie
Suceava – 7,8 la mia de copii născuți vii.
Unde se înregistrează cea mai mică rată a mortalității infantile:
Municipiul București – 2,5 la mia de copii născuți vii
Ilfov – 3,3 la mie
Alba – 3,6 la mie
Ialomița – 3,9 la mie
Cluj – 4,5 la mie
Tulcea – 4,7 la mie.
„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar, dar eforturile trebuie consolidate cu politici de sănătate coerente și care să corecteze disparitățile”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.
Majorarea ratei mortalității infantile era însoțită de o prăbușire a natalității.
Județe cu nașteri puține:
Mehedinți – 1.470
Tulcea – 1.475
Caraș-Severin – 1.850
Covasna – 1.954.
La polul opus se situează Cluj, cu 6.624 de nașteri, Timiș, cu 6.630, Suceava – 7.903, Iași – 8.937, municipiul București, cu 18.644.
Potrivit datelor centralizate la nivelul Uniunii Europene pentru anul 2021, România se află pe locul 2 în UE la capitolul mortalitate infantilă, arată o statistică Eurostat. Astfel, în 2021 Bulgaria a avut o rată a mortalităţii infantile de 5,6 la mia de copii născuţi vii, urmată de România, cu o rată de 5,2 la mie şi Slovacia, unde rata mortalităţii infantile a fost de 4,9 la mia de copii născuţi vii. La polul opus, cea mai mică rată a mortalității infantile este înregistrată în Suedia, Finlanda şi Slovenia cu 1,8 la mia de copii născuţi vii.
Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.
Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 de județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 100.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani. De asemenea, doar în ultimii doi ani, ne-am implicat, alături de medici de renume, în organizarea a 17 cursuri de pregătire pentru medicii neonatologi privind ecografia și ventilația în îngrijirea nou-născutului prematur.
De 34 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România.
În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizație independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri și desfășoară programe în 118 țări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obține progrese importante privind modul în care copiii sunt tratați și producerea schimbărilor imediate și de durată în viața acestora.
Peste 3.700.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
Sursă și foto: Salvați Copiii/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: Pixabay