Aproape 460 de cazuri noi de rujeolă și două decese s-au înregistrat, în numai o săptămână, la nivel la național. Care este situaţia la Constanţa
Publicat de Doina Sirbu, 30 ianuarie 2024, 16:24
Aproape 460 de cazuri noi de rujeolă și două decese s-au înregistrat, în numai o săptămână, la nivel la național. Potrivit Instititutului Național de Sănătate Publică, în perioada 1 ianuarie 2023 – 28 ianuarie 2024, au fost confirmat peste 4.200 de cazuri de rujeolă, înregistrându-se şi şase decese.
În județul Constanța, în același interval s-au înregistrat 21 de cazuri. Deși pare mic, numărul îmbolnăvirilor s-a triplat față de începutul lunii decembrie, când a fost declarată epidemia de rujeolă. Medicii infecționiști spun că tratează atât copii, cât și adolescenți și adulți cu schema de vaccinare incompletă.
“Avem cazuri de rujeolă, sunt inclusiv la adulți, adolescenți care nu au toate dozele. Dacă am sta să-i întrebăm de ce oare au făcut la 20 de ani rujeolă, spun că nu au avut decât o singură doză, deci nu au avut vaccinarea completă, pentru că familia nu a dorit să mai urmeze vaccinarea”, a declarat dr. Irina Dumitru, medic primar boli infecțioase.
Medicul infecționist atrage atenția că, pentru prima dată după mulți ani, au apărut complicații mortale ale rujeolei și subliniază importanța vaccinării.
“Este pentru prima dată după mulți ani de zile când au apărut cazuri de panencefalită post rujeoloasă. Copiii care dezvoltă panencefalită post rujeoloasă evoluează spre deces, adică această boală este o boală neurologică, este autoimună și nu are rezolvare. Toate aceste vaccinuri au apărut pentru că rujeola decima, efectiv, copiii prin anii 60, adică totuși să nu uităm de ce au apărut vaccinurile”, a mai spus dr. Irina Dumitru, medic primar boli infecțioase.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com