AUDIO | O prevedere legislativă recentă taie din drepturile bănești ale asistenților maternali și așa prost plătiți, deși au în grijă mii de copii
Publicat de Adina Sîrbu, 30 ianuarie 2024, 14:07
Mii de copii lipsiți de sprijinul părinților naturali sunt crescuți, în țara noastră, de asistenții maternali, în familiile acestora. Asistenții maternali sunt angajați ai primăriilor și, pe lângă salariu, primesc diverse sporuri financiare, destinate acoperirii nevoilor copiilor. Este cea mai bună soluție în cazul copiilor de vârstă mică și care nu pot fi duși în centrele de plasament.
În ultima perioadă, asistenții maternali și-au exprimat nemulțumirea, alături de colegii lor din domeniul asistenței sociale, față de condițiile grele de muncă și salariile mici.
Ei reclamă și o prevedere legislativă recentă, care le taie unele drepturi financiare pe durata concediilor de odihnă, și în plus, ar trebui să-i lase pe copiii avuți în grijă la un centru special.
În județele Constanța și Tulcea nu există nici un astfel de centru, iar problema cea mai mare este impactul pe care l-ar avea această despărțire asupra copiilor.
Nicolae Manea, liderul Sanitas Constanța:
Este, haideți să-i spunem, o scăpare a legii, în sensul în care acel copil trebuie să se simtă cât mai apropiat de acești părinți și de familia din care fac parte în acel moment, această familie ar trebui să fie stimulată să-i ia peste tot. Conform legii, ar trebui lăsat în niște centre speciale, care sunt foarte puține la nivel național, și vă dați seama ce impact are asupra copilului. „Noi mergem în concediu, vă predăm în grija statului, să ne facem concediul”, cam așa ar suna. Marea majoritate nu fac acest lucru, dar au de suferit, pentru că destul de multe drepturi sunt întrerupte. Am discutat inclusiv la nivel de Ministerul Muncii și vor să remedieze acest lucru. Ar trebui stimulată cât mai mult apropierea și dezvoltarea relațiilor interumane și nicidecum întreruperea acestor relații și punerea într-o situație discriminatorie și aproape imposibilă a acestor copii, care și așa sunt defavorizați de soartă.
Interviul integral îl puteți asculta aici:
Redactor: Bogdan Comșa/ Foto: Pixabay/ Redactor: Adina Sîrbu