30 ianuarie – Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Școli
Publicat de Adina Sîrbu, 30 ianuarie 2024, 07:54
„Ziua Internațională pentru Nonviolenţă în Școli” a apărut în 1964 și este marcată, în fiecare an, la data de 30 ianuarie, pentru a-l comemora pe Mahatma Gandhi, simbol al nonviolenţei în lume, cel căruia îi aparține sintagma „nonviolenţa este arma celor puternici”.
În România, violența în școli a devenit un fenomen îngrijorător, care afectează, deopotrivă, elevii și cadrele didactice.
Potrivit Ministerului Educației, în 2023 au fost înregistrate 1.234 de cazuri de violență în mediul școlar, 321 dintre acestea fiind cazuri grave. Cele mai frecvente forme de violență au fost agresiunea fizică, agresiunea verbală, hărțuirea, intimidarea, discriminarea și vandalismul.
În județul Constanța, de la începutul anului școlar, polițiștii au depistat peste 60 de infracțiuni în zona unităților de învățământ, cele mai multe fiind de agresiune fizică și bullying.
Problemele cele mai mari sunt în mediul rural, spune Karina Lazăr, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța:
Am observat că apar discrepanțe la nivel de mediu rural, deoarece în mediile defavorizate nouă ne este greu să ajungem la acești elevi, iar aceștia nu primesc tot timpul sprijinul de care au nevoie și sunt mult mai predispuși la fenomenele de bullying, la cele de violență școlară și chiar alte cazuri mai grave. În principiu, cauzele principale sunt etnia, orientarea sexuală, religia, masa corporală, aspectul fizic.
Statisticile Poliției indică zeci de infracțiuni produse în acest an școlar în zona unităților de învățământ, după cum a declarat Cosmin Piersic, șeful Serviciului Siguranță Școlară și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Constanța:
64 de infracțiuni au fost înregistrate în acest an școlar, dintre care 37 de infracțiuni de lovire sau alte violențe, 10 infracțiuni de purtare abuzivă, urmate de amenințare, portul și folosirea fără drept de obiecte periculoase, furt, abuz în serviciu, ultraj contra bunelor moravuri.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, spune că a început și un program pentru combaterea consumului de droguri:
Pe 15 ianuarie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a finalizat, la nivelul instituției, un proiect pe care ni-l dorim să fie amplu și care se raportează, tot pe linie de siguranță școlară, la combaterea consumului de droguri, sens în care vom solicita sprijin tuturor instituțiilor partenere.
Redactor: Adrian Băncilă/ Foto: Pixabay/ Redactor: Adina Sîrbu