Școala de natație de la Palatul Copiilor Constanța pregătește mari campioni. Matei Silivestru este unul dintre ei

Publicat de Adina Sîrbu, 22 ianuarie 2024, 14:37
Singurul sportiv din înotul românesc care a cucerit titlul de campion național la toate probele de liber, Matei Silivestru, sportiv al CSS Palatul Copiilor Constanta, profesor coordonator Octavian Tileagă, și-a îmbunătățit performanțele personale la competiția din Slovenia, la care a participat la sfârșitului lui 2023.
Directorul instituției, Roxana Mitan ne vorbește despre performanțele obținute de elevi, care sunt cele mai căutate cursuri la Palatul Copiilor, dacă mai sunt locuri disponibile, dar și ce părere are despre viitoarea trecere a instituției pe care o conduce în administrarea Consiliului Județean Constanța.
Care sunt cele mai noi performanțe pe care le-au atins copiii de aici?
Vreau să vă spun că am încheiat anul 2023 cu rezultate deosebite. Astfel, la Campionatul Național de Cadeți, Matei Silivestru, component al grupei de performanță, a reușit să devină singurul sportiv din înotul românesc care a cucerit titlul de campion național la toate probele de liber. Astfel, a reușit să-și îmbunătățească și performanța, și să obțină un record național la probele la care a concurat.
De câți ani muncește ca să își atingă aceste obiective?
Cred că sunt mai mult de 7 ani de când este implicat în activitatea de performanță de la natație. A plecat de la grupa de inițiere de aici, unde s-a format, a promovat în grupele superioare și, astfel, Matei Silivestru a făcut parte și din lotul național pe natație și a reprezentat România la concursurile internaționale.
Din ceea ce ne spuneați dumneavoastră anul trecut, știm că sunt anumite clase la care există și o listă de așteptare. Și-au găsit toți copiii loc în clasele la care doresc să facă performanță?
Odată ce copiii s-au retras de la activitate, au făcut loc altor copii. În continuare sunt activități care se desfășoară fără posibilitatea de a mai înscrie elevi noi, deoarece toate locurile sunt ocupate, și cât s-a putut, am încercat să ne pliem pe programul copiilor pentru a participa. Din păcate, nu putem să avem ore doar în weekend, așa cum și-ar dori foarte mulți părinți.
Care sunt atelierele „sold-out” ?
Locuri disponibile nu prea mai sunt la nicio activitate. Pot să vă spun doar că cercurile și secțiile sportive, unde există o solicitare foarte mare, sunt baschetul, șahul, cercul de dans modern, dar și cercul de design vestimentar, de teatru. Aici sunt locurile și solicitările cele mai multe.
Ce ne puteți spune despre posibilitatea ca Palatul Copiilor să treacă pe viitor în administrarea Consiliului Județean Constanța? Ce știți despre acest subiect?
Conform legii fiscalității, se pare că Palatele Copiilor vor trece în subordinea consiliilor județene. Deocamdată, așteptăm o lege care să să reglementeze transferul activității către autoritățile publice județene. În prezent nu știm nimic. Așteptăm să vedem ce va prevede legea elaborată de Ministerul Educației privind preluarea personalului și a patrimoniului care se va transfera către autoritățile publice județene.
Despre acest ultim subiect, am cerut și un punct de vedere inspectorului general al IȘJ Constanța, prof. Sorin Mihai.
Potrivit acestuia, contextul legislativ care prevede că palatele copiilor și cluburile elevilor vor trece în subordinea consiliilor județene este cel prevăzut în Secţiunea a 5-a din Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 – privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, precum și în Legea nr. 198 din 2023 – legea învățământului preuniversitar.
Inspectorul şcolar general prof. Sorin Mihai, a spus, însă, că nu știe cât vor fi puse în aplicare prevederile legale.
El a subliniat, cităm: nu pot să discut din perspectiva avantajelor sau a dezavantajelor, acestea fiind abordări subiective, iar rolul nostru este acela de a aplica legislația, ceea ce vom și face.
Şeful IŞJ Constanţa a mai explicat că instituţia va rămâne în coordonarea metodologică a Ministerului Educaţiei, asemenea şcolilor, iar preluarea personalului, a patrimoniului, activitățile și responsabilitățile transferate, fondurile necesare care urmează a fi alocate se vor face prin lege, la propunerea Guvernului și inițiativa Ministerului Educaţiei, conform Legii 296/2023.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: arhivă