Misiune dificilă pentru noul președinte CNAS, în plin val de nemulțumiri privind reducerea finanțării medicilor de familie și din ambulatoriu
Publicat de Adina Sîrbu, 16 ianuarie 2024, 07:48
Medicul Valeria Herdea a fost numit în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la propunerea ministrului Sănătății. Decizia premierului Marcel Ciolacu a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Până la numirea sa, atribuțiile au fost exercitate de vicepreşedintele CNAS, Cristian Georgică Celea, care a deținut această funcție ca interimar, după demisia lui Andrei Baciu, din decembrie.
Medic primar de medicină de familie cu profil pediatrie, vicepreședinte al Colegiului Medicilor România și președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea a preluat șefia Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în aceeași zi în care medicii de familie și cei din policlinici au ieșit în stradă, nemulțumiți de scăderea fondurilor alocate de CNAS medicinei primare și din ambulatoriu pentru 2024.
Propunerile de scădere a bugetului pentru serviciile pe care le acordă pacienţilor, făcute de Ministerul Sănătăţii şi de CNAS, ar urma să intre în vigoare la 1 februarie, dată de la care se diminuează punctul alocat pe consultație, se elimină sporul rural și dispare sporul pentru medicii primari. Potrivit propunerii, valoarea punctelor calculată de CNAS este următoarea: punctul per capita – 7,7 lei; punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală primară – 6,2 lei; pentru punctul pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate – 3,3 lei.
Medicii spun că, prin această decizie, veniturile cabinetelor de medicină de familie scad cu 30-40%, jumătate dintre acestea riscând falimentul și amenință că, de la 1 februarie, vor mai oferi pacienților doar consultații contra cost.
Proiectul CNAS de norme ale contractului – cadru pentru 2024, prin care sunt propuse valori mult scăzute ale serviciilor pentru medicina de familie şi medicina din ambulatoriu, are drept consecinţă imediată scăderea drastică a veniturilor cabinetelor după 1 februarie 2024. Împreună cu modificările fiscale împovărătoare aşteptate în anul 2024, creşterea inflaţiei şi introducerea de noi mecanisme de control şi sancţiuni, acestea vor genera scăderi de până la 50% ale valorilor facturilor cabinetelor noastre, ceea ce va duce asistenţa medicală primară şi pe cea din ambulatoriul de specialitate la un pas de colaps. Solicităm public revenirea fără întârziere la tarifele stabilite pentru ultimul trimestru din 2023 şi încheierea de acte adiţionale pentru tot anul 2024 pe actualele valori de punct, se arată într-un comunicat de presă al medicilor de familie.
Colegiul Medicilor din România a solicitat retragerea proiectelor, iar președintele Colegiul Medicilor Stomatologi din România, Florin Lăzărescu, a transmis: Cei peste 24.000 de medici stomatologi din ţara noastră intră zi de zi în contact cu pacienţii români, cunosc cel mai bine problemele acestora, precum şi minusurile sistemice. Tocmai din aceste motive, CMSR trebuie să fie parte activă, implicată în dezbaterile organizate de autorităţi pe teme de sănătate orală, înainte ca acestea să producă efecte la nivel naţional. Ne dorim dialog direct şi colaborare constantă. Doar împreună cu autorităţile putem realiza reformele necesare. Îi vom asigura pe partenerii noştri de disponibilitate totală pentru a identifica împreună cele mai bune soluţii pentru dezvoltarea stomatologiei din ţara noastră.
Reprezentanţii CNAS vor avea joi consultări cu organizaţiile patronale, sindicale şi profesionale reprezentative ale medicilor de familie, medicilor din ambulatoriu și stomatologi.
Sursă: AGEPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: unsplash.com