IGPR: 24 de dosare penale pentru instigare publică, în urma protestelor transportatorilor şi fermierilor
Publicat de Adina Sîrbu, 15 ianuarie 2024, 11:44 / actualizat: 15 ianuarie 2024, 12:58
Poliţia a întocmit 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor, a anunţat, luni, şeful IGPR, Benone-Marian Matei.
Poliţiştii s-au autosesizat vis-a-vis de comiterea acestor fapte prin semnale transmise în mediul public, cât şi de la o serie de protestatari care au semnalat faptul că pe grupul de Whatsapp au fost postate mesaje care incită la violenţă, a spus şeful Poliţiei.
El a oferit şi exemple de mesaje în acest sens, cum ar fi: ”Hai să luăm maşina de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate”, „Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern”, „Bătaia este ruptă din Rai”, ”Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate”.
Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje – a precizat Benone Matei.
La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, a fost întocmit un dosar penal, în care se fac cercetări cu privire la săvârșirea infracțiunii de instigare publică – a informat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța, Olimpia Ceară, care a adăugat: Facem precizarea că interesul prioritar este protejarea cetățenilor, față de comiterea unor infracțiuni cu violență, menite să conducă la tulburarea ordinii și liniștii publice, la forțarea barajelor constituite ce forțele de ordine sau la blocări ale căilor de acces.
Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța a aplicat peste 30 de amenzi, miercuri, 10 ianuarie, în prima zi de protest.
Şeful IGPR a arătat că Poliţia acţionează în sistem integrat împreună cu Jandarmeria Română, pentru a preveni faptele antisociale şi de a proteja populaţia.
Până în acest moment dispoziţiile au fost foarte clare, (acţionăm – n.r.) pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu e opţională, a mai spus Benone Matei.
Jandarmeria a acţionat, zilnic, cu 600-700 de efective la nivel naţional, pentru menţinerea ordinii publice la protestul transportatorilor şi fermierilor, modul de angrenare al forţelor fiind în dinamică, în funcţie de modul în care protestatarii au ales să se concentreze în anumite locaţii sau momente, au anunţat reprezentanţii Jandarmeriei.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ