Exponatul săptămânii și activitățile organizate la Muzeul de Artă Populară Constanța aduc în prim-plan bogăția satului tradițional dobrogean
Publicat de Adina Sîrbu, 15 ianuarie 2024, 10:11
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară din Constanța este ”Față de masă din borangic (Dobrogea)”, confecționată în anul 1930 și achiziționată, în 1975, din localitatea constănțeană Oltina.
Cele mai reprezentative țesături folosite pentru decorarea interiorului locuinței țărănești dobrogene sunt cele în care este utilizat firul de borangic.
Borangicul se obținea în cantități importante în fiecare gospodărie din Dobrogea, unde se creșteau viermi de mătase. Firele de borangic se foloseau la urzeala, băteala sau realizarea motivelor țesute pe ștergare, fețe de masă și cearceafuri.
Piesa este țesută în două ițe din bumbac (urzeală) și borangic (băteală). Cele două foi sunt încheiate, pe lungime, printr-o dantelă croșetată din bumbac alb. Decorul este reprezentat de un chenar cu motive florale, realizat în tehnica ajurului cu bumbac și borangic.
Prin Ordinul nr. 2173/ din 31.03.2017, poziția 5, emis de Ministerul Culturii, obiectul de patrimoniu al Muzeului de Artă Populară Constanța a fost clasat în categoria juridică TEZAUR.
Și pentru că sărbătorim Ziua Culturii Naționale, activitățile organizate de Muzeul de Artă Populară din Constanța întreaga săptămână aduc în prim-plan bogăția tradițional românesc.
Marți, 16 ianuarie, la ora 13.30 va avea loc atelierul de pedagogie muzeală „Broderie în punct românesc”, având ca scop familiarizarea participanților cu tehnica broderiei tradiționale în punct românesc.
De miercuri, 17 ianuarie, va putea fi vizitată expoziția temporară „Din lada de zestre a satului românesc”, realizată cu valoroase piese de port popular din colecția privată a avocatei Eugenia Catargiu. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 18 ianuarie, ora 16.00.
Pe 17 ianuarie, de la ora 13.30, va avea loc atelierul de pedagogie muzeală „Învățăm să țesem”, în cadrul căruia se va pune în practică tehnica țesutului la război în două ițe.
Joi, 18 ianuarie, de la ora 14.00, se va desfășura activitatea „Incursiune în satul românesc tradițional”, la care va participa un grup de elevi și profesori din cadrul unui program Erasmus, derulat de Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța.
Iar pe 19 ianuarie, copiii și adolescenții cu vârste cuprinse între 10 – 16 ani sunt invitați să participe la o activitate interactivă de cunoaștere a patrimoniului muzeal, prin intermediul unui joc de tip „vânătoare de comori”, având ca temă „Descoperim obiectele din viața țăranului român”.
Participanții vor face un tur ghidat al expoziției permanente, apoi vor completa o fișă de lucru privind piesele etnografice vizate.
Sursă și foto: Muzeul de Artă Populară Constanța/ Redactor: Adina Sîrbu