De la ora 14.00, la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” din Constanţa, are loc expoziția „STRADA”
Publicat de Doina Sirbu, 14 ianuarie 2024, 10:21
Activități dedicate Zilei Culturii Naționale au loc și astăzi, la Constanța. De la ora 14.00, la Muzeul de Sculptură „Ion Jalea” sunt organizate expoziția „STRADA”, semnată de Iulia Mihalcea și workshop-ul ,,De la Romantism la Postmodernism”, la care sunt invitați artiștii plastici – Marieta Besu, Mirela Dimcea, Sever Iustian, Ignat Ștefanov și Ion Tițoiu, actrița Dana Trifan Enache, scriitorul Liviu Lungu, poeta Iulia Mihalcea, coregrafa Stela Cocârlea, baritonul Iulian Bratu și compozitorul Adrian Mihai.
Proiectul expozițional ,,STRADA” și-a început periplul în martie 2023, la Paris. Mai multe detalii despre eveniment ne-a dat poeta Iulia Mihalcea.
Pentru început, aș vrea să ne spuneți cum a luat naștere proiectul expozițional și de ce ați ales Muzeul de Sculptură “Ion Jalea” din Constanța pentru a sărbători, în acest fel, Ziua Culturii Naționale?
Da, proiectul a luat cumva naștere, firesc! Mă plimbam pe străzile Parisului, un oraș atât de încărcat de istorie culturală și care a constituit polul de atracție a foarte mulți artiști și, nu știu, inspirația a venit firesc și a apărut acest proiect. Am imortalizat câteva ipostaze stradale, câteva imagini plecând de la o bancă sau o fereastră care m-au inspirat sau bineînțeles, cartierul artiștilor din Montmartre și am simțit că această atmosferă, așa cum am perceput-o eu, să fie împărtășită. Și astfel a început “STRADA”. Deja a avut mai multe etape. O etapă a avut loc la Palatele Brâncoveneşti și acum, iată, că suntem la Constanța.
Cum a fost primit acest proiect? Ce feedback ați avut?
A fost un feedback destul de interesant pentru acest dialog între pictură și poezie, pentru că fiecare ipostază stradală așa cum o intitulez, are un poem sau este reflectat sau completat prin cuvânt, și cum prima lecție la teatru este să ieși pe străzi, să te așezi pe o bancă, să privești oamenii și să scrii în gândul tău o poveste despre acel om, despre unde se duce sau despre viața lui, așa și fiecare tablou poate are o poveste și cred că poezia completează foarte bine.
Mâine sărbătorim Ziua Națională a Culturii și aș vrea să vă întreb cât de importantă este o astfel de zi a culturii?
Da, aici este foarte important pentru că a ne reîntoarce la valori, am avea curajul de a le manifesta într-o formă culturală, a fi împreună de această zi și a ne uni forțele, să spun, să creăm un moment, pentru că lucrurile vin cumva, când se pun în mișcare și când oamenii sunt împreună, lucrurile vin firesc și cred că Ziua Culturii Naționale aduce această reuniune sau ne aduce aminte că poate cultura este un punct de a ne întâlni și de a ne uni.
Ce credeți că s-ar putea face pentru creșterea vizibilității culturii în țara noastră?
Cumva să începem să vorbim mai mult despre asta, să ne manifestăm. Așa cum spuneam mai devreme, dintr-un simplu moment de odihnă pe bancă, să începem să punem pe hârtie idei, să ne să ne întâlnim mai mult la un ceai, așa cum am propus astăzi la Muzeul “Ion Jalea”. Pentru că, de fapt, este o întâlnire între artiști la un ceai și încercăm ca fiecare să aducă un ceva din creația sa.
Am văzut la târgurile de carte destul de multe lansări de volume de poezie și aș vrea să ne spuneți care este punctul dumneavoastră de vedere? Mai este interesantă poezia pentru tineri, să spunem, în special, că am văzut cu toții că ne cam costă cultura. O carte nu este chiar ieftină!
Da! Am să încep povestind drumul editorului. La prima lansare de la Tulcea a volumului „Bric-à-Brac” de poezii, îmi povestea că în tren, într-un moment de relaxare, a scos volumul meu de poezii. El are o formă și audio și l-a pus pe boxă. Și la un moment dat, câțiva tineri care nu erau foarte bine din punct de vedere al vocabularului, au început să întrebe ce ascultă. A zis că este un volum de poeme şi a dat mai tare volumul la boxă şi tinerii au zis că vor şi ei să asculte. A început să împartă efectiv poezie în tren şi iată, că pot spune că tinerii poate au început să fie mai mai deschiși la poezie, dar poate într-o formă audio, pentru că într-adevăr, a citi în ziua de astăzi este o provocare.
Redactor: Larisa Calistru / Editor online: Doina Sîrbu