CONSTANȚA și TULCEA: 9 persoane cu hipotermie, căzute în stradă, au ajuns la UPU, în ultima săptămână

Publicat de Adina Sîrbu, 13 ianuarie 2024, 09:23
Temperaturile coboară sub zero grade și în weekend, astfel că, dacă aveți programate ieșiri în aer liber, trebuie să vă îmbrăcați corespunzător, iar dacă întâlniți o persoană căzută pe stradă, să sunați imediat la 112! De la instalarea valului de frig, echipajele de la Ambulanță din Constanța și Tulcea au transportat la spital 9 persoane cu hipotermie.
Nu a fost zi a săptămânii fără ca echipajele de la ambulanță să nu fie solicitate pentru persoanele afectate de temperaturile scăzute, spune dr. Claudia Tatarici, de la Serviciul Județean de Ambulanță Constanța:
Am fost solicitați pentru 7 cazuri de pacienți căzuți pe stradă, care prezentau hipotermie. Au fost transportați la Spitalul Județean. Aici li se fac analize, sunt evaluați de către medicul din UPU și, în funcție de caz, se hotărăște internarea sau trimiterea acasă sau la adăpost.
După acordarea îngrijirilor medicale, persoanele fără locuință din Constanța sunt transportate la Adăpostul „Sfânta Filofteia” din municipiu. În plină iarnă, mai mult de jumătate dintre locuri sunt ocupate, spune Ionela Bărboi, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța:
În momentul de față beneficiază de serviciile Adăpostului 26 de bărbați și 6 femei. Capacitatea adăpostului este de 50 de persoane, iar cei cazați aici beneficiază de apă caldă, căldură, hrană și haine de schimb.
La Tulcea au fost mai puține persoane afectate de temperaturile scăzute. Directorul medical al Serviciului Județean de Ambulanță, dr. Radu Sicinschi, spune că hipotermia este o urgență medicală și este important să sunăm la 112 imediat ce vedem o persoană căzută pe stradă:
Surprinzător, dar nu au fost decât 2 cazuri și acele două cazuri au fost la niște cazuri sociale, oameni fără adăpost. Noi avem un protocol bine stabilit: îi verificăm noi, după care îi ducem la Unitatea Primiri Urgențe unde sunt din nou verificați și după aceea sunt îndrumați către un centru de preluare a acestor oameni care au nevoie de sprijinul nostru.
Care sunt semnele hipotermiei aflăm de la dr. Radu Sicinschi:
Ele pot merge de la tremurături și insuficiență respiratorie, până la comă sau chiar mai rău, pentru că în momentul în care organismul intră într-o fază de hipotermie este foarte, foarte greu de gestionat o asemenea situație, pentru că, de obicei, sunt găsiți nu la o jumătate de oră, un sfert de oră, după ce au căzut pe undeva, ei sunt găsiți după câteva ore și atunci cazurile acestea sunt foarte greu de gestionat. Din cauza asta am spus tuturor: în momentul în care sesizați așa ceva, anunțați-ne imediat și o să vedem exact despre ce e vorba și cum putem să-i ajutăm pe oamenii respectivi.
Până la sosirea ambulanței sunt câteva lucruri pe care le putem face pentru persoana afectată de hipotermie, spune medicul Claudia Tatarici:
Dacă avem pătură la noi, normal să-l acoperim sau să-l ducem într-un loc unde este căldură, într-o scară de bloc, într-o mașină, depinde de caz. Și dacă avem un ceai, un suc, ceva, să-i dăm să bea, de preferat lichide calde.
Medicii spun că persoanele vârstnice sunt vulnerabile în cazul expunerii la frig, mai ales dacă au și afecțiuni cardiace și respiratorii.
Indiferent de vârstă, toți trebuie să ne îmbrăcăm corespunzător și să evităm expunerea mâinilor și a picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a preveni degerăturile.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: pexels.com