INTERVIU | Nicolae Manea, SANITAS Constanța: Situația în spitale este dramatică, din cauza blocării angajărilor
Publicat de Adina Sîrbu, 10 ianuarie 2024, 15:26
Blocarea angajărilor din sistemul sanitar aduce spitalele într-o situație dramatică: sunt unități sanitare cu peste 300 de posturi vacante, așa cum este Spitalul de Urgență Constanța, ori cadre medicale care au acumulat chiar și 500 de ore suplimentare neplătite, cum se întâmplă la Spitalul Orășenesc Hârșova.
Sindicaliștii din sistemul sanitar spun că angajații au ajuns la capătul puterilor și sunt deciși să declanșeze greva generală, chiar dacă memorandumul referitor la deblocarea posturilor va fi aprobat. Despre nemulțumirile salariaților și situația din spitale, ne-a vorbit liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea:
Situația la Constanța este chiar dramatică, în sensul în care, prin neaprobarea memorandumurilor la sfârșitul anului 2023 de către Guvernul României, s-a ajuns în situația în care pur și simplu se asigură extrem de greu continuitatea activității unităților. Avem secții în care nu se mai poate asigura tura. Spitalele sunt aglomerate în perioada asta și mai tare, pentru că adresabilitatea este mare, mai ales la Spitalul Județean, și nu avem altă soluție decât să tragem un semnal de alarmă și mai puternic. Sunt foarte multe probleme: nu se poate asigura continuitatea, pentru că lipsa de personal este foarte mare, nu se pot asigura gărzile, pentru că, pe de o parte, sistemul legislativ este deficitar, pe de altă parte, nu s-a mai angajat în 2023 aproape deloc personal. Avem probleme și în zona TESA, tehnic-administrativă, și dacă nu exista acea discuție pe care am purtat-o noi, Federația SANITAS, cu reprezentanții Guvernului, în special cu domnul premier, Ordonanța austerității 115 ar fi desființat pur și simplu posturile vacanțe TESA din sănătate și asistență socială ori în situația aceea pur și simplu s-ar fi blocat toată activitatea. Vă dau un exemplu: Spitalul Județean derulează proiecte europene de peste zeci de milioane de euro. Ori în condițiile în care ai oameni foarte puțin la achiziții și ai fost în vacanță, și nu poți să angajezi pe acele posturi, cu cine lucrezi? Adică pui în pericol proiecte de 10 milioane de euro pentru că există o ordonanță care a fost dată otova?
Ați vorbit despre problemele legate de continuitatea actului medical, aveți exemple cu unități sanitare unde sunt astfel de probleme?
Ca să poți asigura tura pe orice secție, normarea se face la numărul de paturi, ca să pot să asigur un singur asistent pe tură, trebuie 5 asistenți, că se lucrează în 3 ture, plus concedii, plus libere, ori în condițiile în care un asistent este normat pe o secție, de exemplu, pe o secție medicală între 8 și 12 paturi, avem asistențe care lucrează pur și simplu la peste 20-30 de paturi sau avem secții mai mici în care pur și simplu nu pot să asigure acea tură, nu au 5 asistenți ca să lucreze, și atunci se fac niște eforturi considerabile, se acumulează ore suplimentare, ore suplimentare care, pe de o parte, nu pot fi recuperate cu libere în 60 de zile, și mai mult, după 60 de zile, nu pot fi plătite ca și ore suplimentare, așa cum prevedea inițial Legea 153. Dar toate ordonanțele au abrogat plata orelor suplimentare și avem situații dramatice. Am dat în judecată la un spital pentru că acumulaseră, pe anumite secții, undeva între 300 și 500 de ore suplimentare în ultimii 3 ani. Am câștigat în instanță, iar instanța, datorită acestor ordonanțe care au prorogat aplicarea Legii 153, ne-a dat câștig de cauză și a obligat spitalul să plătească în natură, adică să le dea liber.
La ce spital se întâmplă acest lucru?
Spitalul Hârșova! Sunt într-o situație și mai dramatică decât erau înainte de proces. Noi strângem semnături. Pe 18 ne vom întâlni în Consiliul Național sau în jurul datei de 18 și începem demersurile pentru deschiderea conflictului și anunțarea grevei generale, pentru că, fără măsuri rapide, urgente și consistente, nu putem să depășim această etapă.
Care sunt rezultatele până acum ale strângerii de semnături? Au semnat membrii de sindicat?
Participarea la aceste acțiuni sindicale este foarte mare. Din tabelele strânse până acum, au semnat toți membrii de sindicat care erau în activitate, au semnat și nemembri. Participarea la aceste acțiuni revendicative va fi de peste 95%, undeva spre 100%.
Dacă va fi semnat memorandumul pentru deblocarea posturilor, continuați demersurile pentru declanșarea grevei generale sau se opresc?
Nu, nu se opresc sub nicio formă! Pentru că revendicările noastre sunt pertinente, în opinia noastră, și foarte clare. De ce vă spun treaba aceasta? Salariile în sănătate și asistență socială, și discutăm la majoritatea personalului, exceptând medicii, sunt puțin peste salariul minim pe economie. Salariul minim pe economie am înțeles că va fi undeva la 3.400 de lei la 1 iunie. Păi, în condițiile acestea, vă dați seama, presiunea este foarte mare pe salariați. Nu poți să ai aproape cele mai mici salarii din sistemul bugetar, în condițiile în care tu ai o încărcătură profesională și o complexitate a muncii atât de mare. În contextul în care, pe de o parte, în discuțiile de anul trecut cu Guvernul României, cu premierul României, se punea problema că vom merge, ca prioritate națională, în același ritm cu cei din învățământ, noi am primit 5%, iar învățământul, până la 1 iunie, primește 20%. Diferența dintre cele două categorii este foarte mare, în detrimentul nostru. Și acești 5% nu sunt garantați, pentru că nu este prevăzută sursa de finanțare. Știți foarte bine că spitalele se finanțează din contractul cu casele județene de sănătate și, dacă nu există în lege trecută prevederea foarte clară că se plătesc de la bugetul de stat, acești salariați nu primesc, pentru că spitalele n-au de unde să le plătească.
Redactor: Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: SCJU Constanța