Se apropie cea mai zgomotoasă și poluată noapte din an!
Publicat de Adina Sîrbu, 31 decembrie 2023, 10:37
Polițiștii au confiscat în acest sezon peste 120 de tone de articole pirotehnice, în valoare de aproape 5,5 milioane de lei. Au fost, de asemenea, deschise 650 de dosare penale și aplicate amenzi în valoare de peste 660.000 de lei.
Au apărut și primele accidente cauzate de folosirea petardelor, la camerele de gardă ajungând copii și adulți cu arsuri și mutilări.
Și tot ca în fiecare an, animalele de companie, dar și cele sălbatice și păsările vor fi traumatizate de artificii și petarde, unele se vor rătăci sau se vor pierde definitiv sau chiar vor face infarct și vor muri.
Riscuri sunt și pentru mediu. Potrivit specialiștilor, de Revelion se înregistrează, aproape în fiecare an, creșteri ale gradului de poluare din cauza artificiilor și petardelor.
În conformitate cu legislaţia în vigoare, orice operaţiuni cu articole pirotehnice, efectuate fără drept, constituie infracţiune. Polițiștii spun că astfel de materiale nu pot fi vândute minorilor cu vârsta sub 16 ani.
Olimpia Ceară, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța:
Cumpărați articole pirotehnice doar de la comercianți autorizați și verificați autenticitatea produselor. Respectați legislația privind comercializarea și utilizarea articolelor pirotehnice și instrucțiunile de folosire. Asigurați-vă că persoanele care achiziționează sau utilizează articole pirotehnice respectă vârsta minimă impusă de lege: 16 ani, în cazul deținerii și utilizării articolelor pirotehnice din categoria întâi, și 18 ani în cazul achiziționării acestora.
Și reprezentanții ISU „Dobrogea” au recomandări despre folosirea petardelor și artificiilor. Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului:
Nu utilizați artificiile, petardele, rachetele și alte mijloace pirotehnice în încăperi și spații închise, cu aglomerări de persoane, balcoane, holuri de bloc și pe terase. Astfel de activități se vor desfășura în strictă conformitate cu legislația în vigoare, în aer liber, la distanțe de siguranță față de oameni, clădiri, arbori și autovehicule. Nu permiteți copiilor utilizarea unor asemenea mijloace pirotehnice. Păstrați în locuri sigure chibriturile și brichetele. Totodată, mijloacele pirotehnice se pot achiziționa numai din spații comerciale autorizate, iar utilizarea lor se va realiza cu respectarea instrucțiunilor menționate de producător. Dincolo de riscul de incendiu, paramedicii SMURD atrag atenția că, atunci când sunt folosite necorespunzător, artificiile pot provoca arsuri pe mâini și pe față, dar și răni grave la nivelul ochilor.
Pentru a preveni incidentele, Jandarmeria Tulcea reia recomandările în privința folosirii materialelor pirotehnice.
Articolele pirotehnice din categoria 1 prezintă un risc scăzut şi pot fi folosite doar de adulţi, urmând întocmai instrucţiunile producătorilor şi nu vor fi lăsate la îndemâna copiilor:
– focuri bengale
– chibrituri bengale
– beţişoare bengale
– pocnitori de Crăciun
– jerbe
– granule scânteietoare
– chibrituri detonante
– pocnitori pentru petreceri
– şerpi
– scântei
– pocnitori cu confeti.
Articolele pirotehnice din categoriile 2, 3, 4 (articolele pirotehnice de divertisment), T1, T2 (articolele pirotehnice de scenă) şi P2 (alte articole pirotehnice) pot fi folosite numai de către pirotehnicieni şi numai în scopul pentru care sunt destinate.
Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiţii:
– între orele 00.00 și 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
– la o distanţă mai mică de 50 de m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
– la o distanţă mai mică de 500 de m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaz;
– la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă:
– orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 (articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă un risc scăzut) către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
– comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Faceţi alegeri responsabile pentru sărbători în siguranţă!
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook