Gala Radio România, care a premiat realizările remarcabile din 12 domenii, în reluare, la TVR
Publicat de Adina Sîrbu, 28 decembrie 2023, 14:19
Televiziunea Română difuzează, în această seară, de la ora 23.10, înregistrarea ediţiei inaugurale a Galei Radio România, eveniment organizat la împlinirea a 95 de ani de existență a radioului public și care a premiat realizările remarcabile din 12 domenii în anul pe care îl încheiem.
În această seară, pe TVR 1, veți revedea artişti îndrăgiţi, prezenţi pe scena Galei de la Sala Radio, din 1 noiembrie, precum Irina Rimes şi The Motans, Alina Eremia şi Mario Fresh, Raluka şi Connect-R.
Reamintim, laureaţii Galei au fost:
CULTURĂ / ARTE: Constantin Chiriac
Director al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, regizorul Constantin Chiriac a fost nominalizat pentru contribuția de necontestat la fenomenul cultural care a atins apogeul la a 30-a ediție.
INOVARE / ȘTIINȚĂ: Sergiu Pașca
Profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite, laureat în anul 2021 al Premiului Judson Daland, pentru realizări remarcabile în investigații clinice orientate către pacient, Sergiu Pașca a fost nominalizat pentru cercetarea sa în domeniul neuroștiințelor, care promite să schimbe în mod semnificativ înțelegerea noastră asupra tulburărilor psihiatrice complexe.
SĂNĂTATE: Asociația „Dăruiește Viața”
Asociația „Dăruiește Viața” a fost nominalizată pentru eforturile sale remarcabile în construirea primului spital mare din România, finanțat exclusiv din fonduri private și donații.
EDUCAȚIE: Teach for Romania
Inițiativă nominalizată pentru transformarea educației în România. De la înființarea în 2014, Teach for Romania a revoluționat învățământul prin oferirea unui program integrat de pregătire a profesorilor model. Acești educatori, învățători și profesori au ales să predea în medii dezavantajate, devenind factori de transformare în educație la nivel național. Această inițiativă a contribuit semnificativ la reducerea inechității educaționale și dezvoltarea abilităților de viață ale elevilor.
MEDIU: Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23
Asociaţia Ivan Patzaichin Mila 23 a fost nominalizată pentru Proiectul Călăuzele Apelor, Delta Dunării, ce vizează satele de-a lungul Dunării cu acces limitat la activități culturale. Prin intermediul ambarcațiunii tradiționale a Deltei (lotca) sunt promovate valoarea moștenirii locale și dobândirea de noi abilități în rândul copiilor.
MULTICULTURALITATE: Asociaţia Tăşuleasa Social
A fost nominalizată pentru proiectul Via Transilvanica, o inițiativă care prezintă cel mai lung traseu de drumeții din România, întinzându-se pe 1.400 de kilometri și trecând prin 20 de regiuni etnice și culturale diferite din țară. Acest proiect, cu accent pe valorile de mediu, sociale și de patrimoniu, contribuie la dezvoltarea locală durabilă și promovează patrimoniul într-un mod sustenabil.
SPORT: David Popovici
David Popovici – Primul înotător român care a devenit campion mondial în proba-vedetă 100 metri liber și exponentul unei noi generații de performeri în înot.
ANTREPRENORIAT: Frații Dragoș și Adrian Pavăl
Frații Dragoș și Adrian Pavăl au fost nominalizați pentru dezvoltarea rețelei de magazine de bricolaj Dedeman, cel mai puternic business din domeniul bricolajului în România. Cei doi desfășoară și sprijină proiecte dedicate comunității.
CAMPANII SOCIALE: Asociația Dăruiește Viață
Asociația Dăruiește Viață a fost nominalizată pentru eforturile depuse în construirea primului Spital de Copii din România, dedicat în întregime oncologiei pediatrice. Spitalul va oferi îngrijire multidisciplinară copiilor cu boli grave.
INIȚIATIVE LOCALE: Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23
A fost nominalizată pentru contribuția la dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România. Se concentrează pe protejarea biodiversității culturale și naturale, promovarea patrimoniului hidrografic românesc și a tradițiilor românești, precum și pe încurajarea unui stil de viață sănătos.
AMBASADORII ROMÂNIEI: Cristian Măcelaru
Cristian Măcelaru a fost nominalizat pentru că a dus măiestria artei dirijorale din Timişoara natală pe marile scene ale lumii şi înapoi, în Timişoara natală.
TRADIȚII & FOLCLOR: Muzeul Satului
Conf. univ. dr. Paula Stanciu Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” a fost nominalizată pentru că scrie de mulți ani povestea de succes a celui mai vizitat muzeu românesc, aflat în aer liber.
Sursă: RADOR/ Redactor: Adina Sîrbu