Rujeola poate avea complicaţii grave, iar medicii recomandă vaccinarea pentru prevenirea bolii
Publicat de Doina Sirbu, 7 decembrie 2023, 08:03
Considerată adesea o simplă boală a copilăriei, rujeola, numită popular și pojar, poate avea complicații grave, chiar mortale. Singura modalitate de prevenire este vaccinarea, însă acoperirea vaccinală scăzută din țara noastră a permis declanșarea unei noi epidemii.
În Dobrogea, sunt puține cazuri, dar și prea puțini copii vaccinați, astfel că medicii le recomandă părinților să își imunizeze micuții, ținând cont că rujeola este extrem de contagioasă. Mai multe despre această boală, complicațiile ei și schema de vaccinare completă, aflăm de la dr. Ana Maria Iancu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Ce este rujeola și cum se manifestă?
Rujeola este o boală de etiologie virală, determinată de virusul rujeolic, ce are transmitere pe cale aeriană. În primele zile ale debutului, persoana respectivă poate să facă febră înaltă până la 40°C, să prezinte tuse, hiperemie conjunctivală, rinoree. Ulterior, după două, trei zile, apărând erupția cutanată cu aspect specific rujeolei.
Mulți consideră rujela sau pojarul, așa cum se spune popular, o simplă boală a copilăriei. Ce complicații poate avea rujeola?
Într-adevăr, în unele cazuri, rujeola poate avea o evoluție clinică ușoară, dar există și situații în care formele clinice pot fi severe și în mod deosebit la sugari, copii mici sub vârsta de 2 ani sau persoane imunodeprimate.
Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat că în județul Constanța s-au înregistrat șapte cazuri de la începutul acestui an. În prezent sunt pacienți internați la Spitalul de Boli Infecțioase?
În prezent nu avem cazuri de pacienți internați cu rujeolă. În ultimele două luni, știu că au fost în Secția de copii, două cazuri de infecție cu virus rujeolic la copii nevaccinați anterior, prin medicul de familie. Au fost forme clinice moderate, dar care au necesitat însă o spitalizare destul de îndelungată, de 7 zile, 10 zile.
Tot Institutul Național de Sănătate Publică informează că cele mai multe cazuri sunt la copiii din grupa 1-4 ani. Și aceștia, tot din aceeași grupă erau?
Aveau sub vârsta de 7 ani. Nu mai știu situația concretă. E posibil ca unul dintre copii să fi avut o doză de vaccin, însă știm că acest vaccin se administrează în două doze, odată la vârsta de un an și ulterior cu rapel la vârsta de 6 ani, astfel încât este important să facem schema completă de imunizare, adică nu este suficientă administrarea doar primei doze și în absența rapelului efectuat ulterior.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică, în prezent, la Constanța, acoperirea vaccinală a copiilor de un an este de doar 66,51%, iar la nivel național, cel mai mare procent de copii cu refuz la vaccinare cu a doua doză a fost înregistrat în județul Ilfov, urmat de județele Arad, Tulcea și Constanța.
Da, nu înțeleg care este justificarea refuzului celei de-a doua doze, în condițiile în care s-a efectuat prima doză. Imunizarea incompletă nu asigură protecția împotriva bolii, astfel încât este necesar să se efectueze schema completă. În plus, rujeola poate să aibă o evoluție severă, în unele situații atât de severă, încât să ducă la insuficiență respiratorie și chiar deces.
Sunt părinți care cred că este mai bine ca această boală a copilăriei să fie făcută la o vârstă mică. Sau mai sunt părinți care se tem de posibilele reacții adverse ale acestui vaccin.
Există, așa cum am spus, și cazuri de evoluții severe, în special la pacienții cu vârsta sub 2 ani. Și atunci eu pledez pentru vaccinarea antirujeolică. Așa, ca și reacții adverse, cele mai citate sunt febra și, eventual, la 10 zile de la efectuarea vaccinului să apară o erupție ușoară, asemănătoare celei din rujeolă, dar de intensitate mult mai mică și cu un tablou clinic mult mai ușor decât cel din boala propriu-zisă.
În Dobrogea este un număr mic de cazuri. În județul Tulcea nu s-a înregistrat niciun caz de rujeolă anul acesta. În județul Constanța sunt șapte cazuri. Cum se transmite rujeola? Dacă mergem în vacanță în Brașov, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri, putem să contactăm această boală?
Rujeola este o boală extrem de contagioasă, deoarece și calea de transmitere este aeriană. În cazul în care nu am fost imunizați anterior prin vaccin sau printr-o boală chiar inaparentă clinic, există riscul de a contacta acest virus.
Este una dintre cele mai contagioase boli?
Da, împreună cu varicela, să zic așa, gripa, se numără printre bolile cu contagiozitate înaltă.
Cum se tratează rujeola? Există un tratament specific?
Nu există un tratament specific împotriva virusului rujeoloc. Tratamentul este adaptat fiecărei situații în parte. Există și cazuri care pot fi tratate și izolate la domiciliu, dar există și cazuri complicate, care evoluează cu suprainfecții bacteriene, cu pneumonii severe însoțite de insuficiență respiratorie secundară, infecție cu virusul rujeolic sau chiar complicații neurologice.
Singura modalitate de prevenție este vaccinarea?
Singura modalitate de prevenție în acest moment, sigur, este imunizarea prin vaccin, iar similar celorlalte infecții cu cale de transmitere aeriană ne-ar putea proteja și portul măștii. Există situații în care pot să apară forme clinice și unele chiar severe la adulți, în condițiile în care imunitatea post-vaccinală știm că nu este de 100% și atunci pot să apară și infecții cu virusul rujeolic la vârsta adultă.
Sunt adulți care ar trebui să se vaccineze?
Păi, în primul rând, persoanele imunodeprimate, dar înainte trebuie verificat statusul imunologic, adică determinat dacă mai avem încă anticorpi protectori împotriva virusului rujeolic.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com