TULCEA: Moșoaiele din Luncavița anunță apropierea Crăciunului
Publicat de Adina Sîrbu, 6 decembrie 2023, 16:50
În localitatea tulceană Luncavița, comunitatea păstrează o tradiție veche de secole, denumită Moșoaiele. Tinerii și copiii se îmbracă în blănuri de animale, își pun măști pe față, iar la brâu își leagă clopote cu care anunță, pe ulițele satului, că se apropie Crăciunul.
Clopotele de la brâul moşoaielor au început să se audă, astăzi, de Sfântul Nicolae, Sărbătoarea Moşoaielor, marcă de identitate a comunităţii tulcene, urmând să culmineze în Ajunul Crăciunului, cu parada cetelor de flăcăi mascaţi.
Până la defilarea moşoaielor pe Drumul European 87, flăcăii îşi repară sau îşi confecţionează măştile şi repetă colindele.
„Se spune că, începând de Sfântul Nicolae, cei care au cloapete pot suna din ele, pentru că au acceptul lui Dumnezeu. Marea paradă a Moşoaielor va fi însă pe data de 24 decembrie, atunci când în sat vom avea şi un spectacol”, a declarat primarul comunei Luncaviţa, Aurel Iorga.
Potrivit specialiştilor Muzeului de Artă Populară şi Etnografie, măştile purtate de moşoaie au rolul de a alunga spiritele rele şi erau confecţionate iniţial din materiale naturale, coarne de berbec, cătrună, însă de-a lungul timpului localnicii le-au adăugat elemente artificiale, ca flori din plastic sau beteală.
Iniţial, în cetele de colindători exista doar un singur moşoi, care nu cânta, având rolul de a purifica spaţiul, însă acum ceata de mascaţi are în jur de 12 personaje, care simbolizează lunile anului. Și repertoriul colindătorilor număra peste 100 de cântece, dar unele dintre ele nu se mai cântă.
În Ajunul Crăciunului, după sărbătoarea din centrul satului Luncaviţa, moşoaiele merg la colindat pe la casele gospodarilor, căutând în special fetele care aşteaptă să se mărite. Moşoiul intră primul în gospodărie şi-i dă de veste gospodarului că îi vin colindătorii. Altădată, cei care nu-i primeau pe colindători găseau în ziua următoare poarta ruptă.
Potrivit tradiţiei, moşoaiele se vor auzi în Luncaviţa până de Bobotează.
Comuna Luncaviţa din judeţul Tulcea se află în Calendarul Sărbătorilor Satului Românesc cu două evenimente: Sărbătoarea Teilor, marcată în fiecare an la finele lunii iunie, şi, din 2013 cu Sărbătoarea Moşoaielor, un obicei unic în România.
Sursa: AGERPRES