ONG Mare Nostrum: A crescut alarmant cantitatea de deșeuri de pe plaje

Publicat de Adina Sîrbu, 30 noiembrie 2023, 11:01
Monitorizările recente a plajelor din România indică o creștere alarmantă a deșeurilor – anunță ONG Mare Nostrum. În sesiunea de toamnă au fost monitorizate 9 sectoare, însumând aproape 55.330 de metri pătrați, ecologiștii constatând că sectoarele din Năvodari, Constanța și Vama Veche sunt cele mai murdare.
Conform ultimei monitorizări realizate de ONG Mare Nostrum, numărul de deșeuri existente pe plajele românești este în creștere. Anul acesta am înregistrat, în monitorizarea din luna octombrie, peste 20.140 de elemente. Acest număr este cu 6.300 de elemente mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut,. Ca în toate celelalte sesiuni, plasticul a predominat și de această dată, reprezentând 84% din totalul elementelor. În ceea ce privește cel mai des întâlnit deșeu, a revenit în top mucul de țigară, urmat de piesele din plasticul între 2,5 și 50 de cm,ambalajele, dar și alte elemente de hârtie identificabile. În ceea ce privește sectoarele, Năvodari este cel mai murdar, urmat de Constante și Vama Veche, iar la polul opus avem sectoarele din Corbu, Tuzla și Edighiol, cu cantități cuprinse între 100 și 800 de elemente.
Poluarea mediului: Mucurile de țigară conțin o serie de substanțe toxice și chimice, precum nicotină, gudron și metale grele. Atunci când sunt aruncate pe plajă sau în nisip, aceste substanțe pot se pot dizolva în apă și pot ajunge în ecosistemul marin, poluând apa și afectând viața marină. Fumul de țigară conține, de asemenea, mii de substanțe chimice, iar aceste substanțe pot ajunge în sol și pot afecta flora locală.
Pericol pentru fauna marină: Deșeurile din nisip, inclusiv mucurile de țigară, pot fi ingerate de animalele marine, cum ar fi păsările sau peștii, ca urmare a confuziei cu alimente naturale. Acest lucru poate duce la leziuni sau moartea animalelor marine și poate perturba echilibrul ecosistemului marin.
Incendiile de vegetație: Mucurile de țigară aruncate în nisip pot reprezenta un pericol de incendiu de vegetație, în special în zonele uscate sau cu vegetație uscată. O țigară aprinsă poate declanșa un incendiu care se poate răspândi rapid și care poate provoca distrugeri semnificative și punerea în pericol a vieții umane și a mediului înconjurător.
Impact asupra sănătății umane: Atingerea mucurilor de țigară sau manipularea acestora poate transfera aceste substanțe pe mâini, iar apoi în gură sau ochi. Acest lucru poate prezenta un risc pentru sănătatea umană, mai ales pentru copii sau persoanele cu un sistem imunitar slăbit.
Estetic și turism: Mucurile de țigară aruncate pe plaje pot avea un impact negativ asupra aspectului plajelor și pot afecta atractivitatea turistică a zonelor de coastă, având un impact economic negativ asupra comunităților locale care depind de turism.
Pentru a preveni aceste riscuri și pericole, este esențial să încurajăm oamenii să arunce mucurile de țigară în locuri sigure, cum ar fi recipiente de colectare a deșeurilor.
Redactor: Adrian Băncilă/ Redactor online: Adina Sîrbu