Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță: “Uniunea Europeană nu e o forță externă, care decide pentru noi, ci și noi decidem în ea, pentru că suntem parte din ea”

Publicat de Doina Sirbu, 22 noiembrie 2023, 16:09
Parlamentul European are 705 deputați, care provin din cele 27 de state membre. Este organismul legislativ al Uniunii Europene și este ales direct, prin vot, o dată la 5 ani de cetățenii cu drept de vot din Uniunea Europeană.
Următoarele alegeri europarlamentare sunt programate la începutul lunii iunie 2024. România trimite 33 de deputați în Parlamentul European, candidați aflați pe listele unui partid sau independenți, care pot fi aleși în ordinea voturilor primite de partid sau de persoană, după caz.
În România, prezența la vot, la alegerile europarlamentare, a crescut gradual de la 27,7% în 2009, la 51,1%, din 2019.
La nivelul Uniunii Europene, în 2019 a fost prima oară, din 1994 încoace, când a votat peste jumătate din populația adultă a Uniunii.
Două legi elaborate recent de Parlamentul European se vor aplica și în România, Legea pentru refacerea naturii și Directiva privind calitatea aerului, prin care administrațiile locale vor da socoteală cetățenilor, pentru distrugerea spațiului verde. Ce rol joacă Parlamentul European în viața noastră și ce poate face pentru fiecare dintre noi vă invit să aflați în dezbaterea organizată de Radio Constanța, în cadrul proiectului „YOU+EU 2024 and Beyond”.
Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță, afiliat Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană, afirmă că „România are o mare problemă, în toată țara, nu doar în Constanța… lipsa spațiilor verzi. Nu mai avem parcuri, totul este beton, beton, praf și, în condițiile schimbărilor climatice, de căldură mult mai multă, de poluare, este foarte grav pentru oameni, pentru că duce la boli. Asta face Parlamentul European, dă niște legi, care ne afectează viața, sper eu, în bine, mai dă și bani, că sunt și omul care se ocupă de buget, face lucruri bune pentru cetățenii europeni”.
Cristina Ghelasie, moderator: Cum poate Parlamentul European, de la Bruxelles sau Strasbourg, să ajungă în România și să oprească tăietorul de arbori sau drujba?
Nicolae Ștefănuță, eurodeputat: “Nu ajunge Parlamentul European, dar cetățeanul se poate folosi de legile acestea. Dacă te îmbolnăvești de plămâni, faci un astm de la poluare, te poți îndrepta împotriva primăriei și să ceri despăgubiri. Deci legile astea îți dau dreptul de a te duce în judecată cu primăria și să zici că: Uite, legea asta europeană, care se aplică și la tine nu e respectată!” {…} “Uniunea Europeană nu e o forță externă care decide pentru noi, ci și noi decidem în ea, pentru că și noi facem parte din ea.
La nivelul Uniunii Europene se întâmplă o schimbare, mergem pe energii mai regenerabile, mai curate, pe reciclare, să nu mai tot importăm plastic. Știți că România importă până la 70% din plasticul ei și mereu creștem masa de plastic de la un an la altul?
Deși există o parte de oameni de afaceri, care încep să facă bani din asta. Ei spun că nu există cuvântul “deșeu”, există doar materie primă. Practic, deșeul ar trebui transformat în ceva util economiei pe mai departe. Adică nu putem doar consuma, consuma, consuma în neștire, ci mai trebuie să și folosim cam tot ce ne dă pământul asta, ca să nu ne trezim într-o bună zi pe munți de deșeuri”.
Cristina Ghelasie, moderator: Ce rol joacă tinerii astăzi în politica din România?
Nicolae Ștefănuță, eurodeputat: “Tinerii, în acest moment, în România, lipsesc din politică. Și nu e vina lor. Lipsesc, pentru că nici nu au mesaje la care să reacționeze, nici nu prea sunt ascultați. Temele lor sunt unele, temele societății (“bătrânilor”) sunt altele. Temele tinerilor țin de oportunitățile economice, au anxietăți pentru că nu se mai pot muta de la părinți până după vârsta de 30 de ani, nu-și pot cumpăra o casă, nu au un job cu un contract nedeterminat, criza sănătății mintale, depresii, anxietăți multe… și consumul de droguri, care este blamat, dar are și un strat psihologic, anxietatea climatică…, despre toate lucrurile acestea nu prea se vorbește în societate”.
Florentina Chiru, studentă Universitatea Ovidius: “Și este grav pentru că nu se vorbește despre asta, pentru că sunt de fapt niște boli ale tinerilor din zilele noastre”.
Nicolae Ștefănuță, eurodeputat: “Nu sunt în politică, pentru că tinerii nu se recunosc în politică, nu vorbește nimeni limba lor. Și asta are un efect, nu sunt politici pentru tineri și este un cerc vicios.
“Și politicienii români trebuie să învețe cum să performeze sau cum să se descurce la nivel european, și să aducă lucruri bune pentru România. De ce zic asta? Pentru că este important pe cine alegeți, pe cine trimiteți la Parlamentul European”.
Cristina Ghelasie, moderator: Domnișoară Florentina Chiru, mergeți la vot anul viitor?
Florentina Chiru, studentă Universitatea Ovidius: “Anul viitor, da, deși până nu demult aș fi spus nu. Pentru că nu prea știam politică… Și acum, când am intrat la facultate, am început și eu sa-mi dau seama cum stau lucrurile și cred că voi vota la anul. Și mai cred că este important, ca în liceu, să existe o materie numită <politică>, pentru ca oamenii să știe ce să facă cu viața lor, de ce să voteze sau să nu voteze”.
Cristina Ghelasie, moderator: Domnule Nicolae Ștefănuță, cum îi aducem pe tineri la vot?
Nicolae Ștefănuță, eurodeputat: “Tinerii sunt foarte sensibili la autenticitate. Dacă te miros că ești fals, îți dau cancel și nu mai vin sau schimbă și nu te mai votează”.
Cristina Ghelasie, moderator: Se pot răzgândi tinerii peste noapte?
Nicolae Ștefănuță, eurodeputat: “…Da, pentru că au văzut prea multe grozăvii și nu prea au încredere nici în politicieni, nici în partide. Și atunci, dacă vrei să ajungi la tineri, trebuie să fii onest, chiar brutal de onest, adică foarte autentic, că dacă nu, ei imediat simt și nu te mai urmăresc. Eu le zic așa tinerilor, că politicienii îi privesc ca pe niște mușterii, ca pe niște clienți. Dacă nu veniți la magazinul meu, la plăcintăria mea, atunci nu mă interesează să fac un produs mai bun, că voi oricum nu veniți și nu cumpărați. Și atunci tinerii se supără că nu au găsit oferta, iar vânzătorul zice… păi, oricum, nu ați venit la magazin. Iar politicienii nu ascultă părerea tinerilor, pentru că nu sunt votați de tineri”.
Cristina Ghelasie, moderator: Cum ar arăta România de mâine prin ochii eurodeputatului Nicolae Ștefănuță?
Nicolae Ștefănuță, eurodeputat: „România pe care mi-o doresc eu are mult mai mulți tineri, care rămân aici, oferindu-le mai multe oportunități, niște joburi mai bune, mai curate, într-o economie mai verde, mai deschisă, să fie sprijiniți la început de drum. Tinerii trebuie respectați, educația trebuie susținută cu mai mulți bani, nu cu 2% din PIB. Noi trebuie să investim mult în educație, pentru ca tinerii să se simtă apreciați, să creștem generații bune de oameni și generații sănătoase mintal”.
Dezbatearea din studioul Radio Constanţa poate fi urmărită aici.
Redactor: Cristina Ghelasie / Editor online: Doina Sîrbu