Festivalul Internațional de Film pentru publicul tânăr, KINOdiseea, se încheie astăzi, după o săptămână de poveste
Publicat de Adina Sîrbu, 12 noiembrie 2023, 17:00
A V-a ediție a Festivalului Internațional de Film pentru publicul tânăr – KINOdiseea – se încheie duminică, după 7 zile de poveste, în care le-a oferit copiilor și adolescenților filme captivante, ateliere interactive și spectacole de pantomimă.
Ieri, juriul festivalului, format din actrița Ada Condeescu, actorul Alex Mărginean și regizorul Alexandru Vitzentzatos, s-a reunit pentru a anunța câștigătorul trofeului pentru Cel Mai Bun Film de la această ediție a festivalului. Premiul merge anul acesta către animația daneză ”Zâna florilor și trolul de piatră”, în regia Karlei Nor Holmbäck.
Gala de premiere a avut loc ieri, la Teatrul Jean Bart din Tulcea și a fost urmată de proiecţia filmului câştigător:
Programul a continuat astăzi, la Teatrul Jean Bart și Casa Avramide cu noi vizionări de film, un atelier de percuție coordonat de Emi Ionescu, atelierul de educție audiovizual ppentru copii (6 – 12 ani) coordonat de Alex Mărgineanu, proiecţie scurtmetraje (9 – 12 ani), ultimul film din cadrul festivalului fiind programat, de la ora 18.00, la Casa Avramide: ”Sclipirea Marii” de Domien Huyghe, din Belgia.
Ediția KINOdiseea de la Tulcea s-a vrut cea mai mare din acest an, după cum a mărturisit Paul Ruben Grec, înainte de deschiderea festivalului:
Anul acesta avem 7 zile de filme, nu 4 ca până acum, și foarte multe ateliere: ateliere de magie, ateliere de percuție cu tobe africane, ateliere de dezvoltare prin teatru, ateliere de arta vizualului. Pe lângă ateliere avem și spectacole de magie. Ne bucurăm că, pe parcursul anilor, foarte mulți copii au primit educația audiovizuală prin festivalul nostru și și-au dezvoltat bunul gust cinematografic. (…) Avem 7 filme de lungmetraj, inclusiv o premieră înainte de proiecția peliculei în cinematografele din România – ”Katak – Beluga curajoasă”, animații foarte frumoase, iar pentru adolescenți ”Muzica ne unește”, un scurtmetraj inclus în noua secțiune a festivalului, de scurtmetraje, și o comedie foarte drăguță – ”Sclipirea mării”.
Cu ce mesaje vin aceste producții pentru copiii și tinerii noștri?
În primul rând mesajele sunt educative, de compasiune, să-și dezvolte latura empatică, să învețe să se gândească și la ceilalți. Sunt unele filme care sunt lecții anti-bullying, unele filme sunt niște istorii interesante prin care anumiți ani sunt foarte definitorii și copiii se regăsesc foarte mult prin experiențele personajelor.
Care este atmosfera din cadrul acestor ediții de festival? Cum simțiți dumneavoastră publicul tânăr?
Anul acesta cel mai mare eveniment KINOdiseea va fi la Tulcea. Până acum cel mai mare eveniment era făcut în București, dar pentru că publicul din Tulcea ne-a primit așa de bine și se vedea cum copiii mai doresc să vadă și ne chemau din nou și abia așteptau să revenim, fiind a 5-a ediție – sunt unii copii pe care îi știu de la prima ediție și-i văd cum au crescut și sunt fericiți că pot să vină și să vadă în continuare film – pe noi asta ne-a făcut să facem ediția aceasta în Tulcea să fie cea mai mare din țară pe anul acesta.
Redactor: Silvia Pascale/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: KINOdiseea Festival – facebook