Constanța este unul dintre județele cu cea mai mare rată a copiilor supraponderali sau obezi. Ce sfaturi au specialiştii
Publicat de Doina Sirbu, 9 noiembrie 2023, 08:53
Tot mai mulți copii duc povara kilogramelor în plus, iar Constanța este unul dintre județele cu cea mai mare rată a copiilor supraponderali sau obezi, peste 34%, potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Sănătate Publică.
În această lună, Direcția de Sănătate Publică din Constanța desfășoara campania „Ce, cât și cum mănâncă un copil isteț”, care se adresează elevilor din ciclul primar, părinților și cadrelor didactice. Ce ar trebui să mănânce un copil atât acasă, cât și la școala, dar și ce măsuri ar trebui să ia adulții, ne explică dr. Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog cu experință în tratarea obezității infantile.
Educația nutrițională în școli este de bază în momentul de față pentru că noi, medicii, suntem deja pur și simplu copleșiți de situația în care ne aflăm, că obezitatea este la nişte cifre colosale. În momentul de față, peste 34% din copiii din România, suferă de suprapondere sau obezitate.
Ce ar trebui să facă părinții care au un copil obez? Sunt indicate dietele, restricțiile?
Din punctul meu de vedere, ca și copil care a trăit cu obezitate și după aceea ajuns să o trateze și clar nu trebuie să ne gândim la diete sau la restricții, baza este în primul rând reintroducerea legumelor. Majoritatea copiilor care ajung la mine în cabinet nu au mai mult de o porție de legume pe zi și aceea este castravetele. Avem nevoie de cinci porţii de fructe și legume pe zi, măcar o porție de legume la fiecare masă și câte o gustare de fruct. Și gustările trebuie să fie fruct și nu altceva. Și vorbesc și de gustările acelea pe care le văd zilnic în rândul copiilor la școală.
Dar cum facem să îi convingem pe copii să aleagă fructele la şcoală şi nu cornurile de la chioșcul din curtea școlii?
Asta este cea mai mare provocare. De aici trebuie să pornim, de la rădăcină de când începem diversificarea, pentru că nu putem ca după 4-5 ani în care copilul a consumat foarte multe alimente ultraprocesate, să avem pretenția din nou să putem ușor reintroduce legumele și fructele. Gusturile sunt complet diferite. În momentul de față, majoritatea copiilor care suferă de suprapondere sau obezitate au peste 70-80% alimente ultraprocesate și se mai răsfață din când în când cu un fruct sau o legumă. Nu putem avea pretenții de la copil și să implementăm în programul copilului un stil de viață perfect, dacă el nu-l vede la noi.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: unsplash.com