TULCEA: Pescarii din zona Razim-Sinoe contestă decizia de interzicere a năvoadelor
Publicat de Adina Sîrbu, 18 octombrie 2023, 14:12
Pescarii din complexul lagunar Razim-Sinoe contestă măsura din Ordinul de prohibiţie a pescuitului în România din acest an, care prevede interzicerea utilizării năvoadelor în complex atunci când nivelul Dunării la Tulcea scade sub cota de 50 de centimetri, măsură intrată în vigoare la finele săptămânii trecute.
Preşedintele Asociaţiei de pescari Goloviţa, Cătălin Balaban, a declarat că măsura contestată nu a fost discutată de asociaţii şi autorităţi anterior adoptării Ordinului de prohibiţie de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului.
”Introducând acest articol, pe noi, cei care ne desfăşurăm activitatea în complex, ne-au lăsat în afara asigurării unor câştiguri. Considerăm că a fost doar o eroare şi încercăm eliminarea acestui articol. O parte din membrii noştri pescuiesc doar la năvod, iar dacă ei opresc lucrul, nu vor reuşi să-şi facă cotele alocate de Administraţia Deltei pentru a-şi înnoi permisul pentru 2024 şi totodată nu vor aduce câştiguri acasă”, a afirmat preşedintele Balaban.
El a amintit că pescarii au făcut investiţii în bărci şi unelte pentru sezonul de pescuit la năvod care se desfăşoară toamna-iarna.
”Situaţia este destul de sensibilă, deoarece vântul a suflat destul de mult, iar zilele de pescuit s-au redus. Pe lângă vremea nefavorabilă, mai sunt şi acei braconieri care şi-au intensificat activitatea de braconaj. Atunci când prinzi vreme bună, mergi la uneltele de pescuit şi vezi că sunt tăiate sau aruncate”, a mai spus preşedintele Asociaţiei de pescari Goloviţa, Cătălin Balaban.
Asociaţia a trimis o adresă pentru modificarea Ordinului de prohibiţie a pescuitului la ARBDD, instituţie care la rândul ei a transmis solicitarea pescarilor către Ministerul Mediului, Ministerul Agriculturii şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.
”Anul acesta, spre deosebire de alte dăţi, guvernatorul nu mai poate interveni prin decizii în situaţii justificate şi de excepţie”, a explicat guvernatorul Rezervaţiei, Gabriel Marinov.
În contextul măsurii intrate în vigoare la finele săptămânii trecute, el a precizat că setcile în derivă pe Dunăre sunt permise.
Potrivit ARBDD, studiile efectuate de cercetători au demonstrat că nu există legătură între nivelul Dunării şi cel al apelor din complexul Razim-Sinoe.
ARBDD a anunţat vineri, 13 octombrie, pe pagina de Facebook, că folosirea năvoadelor şi a setcilor pe teritoriul rezervaţiei, în complexul Razim-Sinoe şi în lacurile litorale, este interzisă, începând de sâmbătă, din cauza nivelului scăzut al fluviului. Decizia luată în conformitate cu prevederilor articolului 10 din Ordinul de prohibiţie a pescuitului din România va fi suspendată atunci când apele Dunării la Tulcea vor fi peste nivelul de 50 de centimetri, ARBDD urmând să comunice informaţii privind evoluţia cotelor fluviului.
Setcile şi năvoadele sunt cele mai eficiente unelte de pescuit utilizate de locuitorii comunităţilor izolate de ape din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, pescuitul la năvod fiind o activitate tradiţională pentru tulcenii de pe malul complexului Razim-Sinoe, practicată în anotimpurile reci.
Sursă: AGERPRES/ Redactor: Adina Sîrbu/ Foto: ilustrativ, Sorin Ivanov – INCDDD