Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti | Județul TULCEA participă cu produse din pește la târgul organizat la Ministerul Agriculturii

Publicat de Adina Sîrbu, 9 octombrie 2023, 07:53
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale găzduieşte timp de trei zile, în perioada 9 – 11 octombrie, un eveniment dedicat produselor agroalimentare româneşti.
Ajunsă la cea de-a şaptea ediţie, ”Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşti” va fi organizată în Capitală, între orele 8.00 și 18.00, printr-o expoziţie cu vânzare de produse autohtone.
”Cumpărând româneşte putem sprijini producătorii români, arătându-le respectul pentru munca şi dragostea lor de ţară şi pământ. Împreună vom învăţa să cumpărăm româneşte şi să iubim tot ceea ce ţine de identitatea etnică şi culturală a ţării noastre: tradiţii, obiceiuri şi preparate autohtone”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
Vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă variată de produse înregistrate pe scheme de calitate naţionale şi sisteme de calitate europene, produse atestate tradiţional, produse cu denumire protejată sau Specialitate Tradiţională Garantată, produse certificate ecologic, preparate din carne, lapte, produse de panificaţie şi patiserie, legume, fructe proaspete şi procesate, băuturi spirtoase şi vin, miere, dulceţuri.
Din județul Tulcea vor fi expuse spre comercializare produse care au dobândit protecţie europeană, precum Scrumbia de Dunăre afumată – IGP din anul 2018, Salată cu icre de ştiucă de Tulcea – IGP din anul 2021, Salată tradiţională cu icre de crap – Specialitate Tradiţională Garantată STG din anul 2021.
De asemenea, se vor regăsi produse atestate tradiţional din Tulcea de la membrii grupului aplicant RO-Pescador: Sardeluţă deltaică marinată în ulei, Sardeluţă deltaică marinată în ulei picant, Batog deltaic de crap argintiu, Batog deltaic de somn, Pastramă deltaică de somn.
Cei interesaţi vor putea achiziţiona sortimente variate de dulceţuri, gemuri, sucuri şi siropuri, legume proaspete de sezon, nu va lipsi mustul, băutura specifică toamnei, alături de mere, prune, prune afumate, miez de nucă, dar vor putea fi găsite dulciuri precum cozonac, varietăţi de turtă dulce, alviţă şi ciocolată de casă, alături de vinuri albe, roz sau roşii, iar florile de sezon vor încânta privirile celor care vor veni la târg.
În fiecare an, pe data de 10 octombrie, ”Ziua Naţională a produselor agroalimentare româneşt” este marcată în toată ţara prin organizarea de programe şi evenimente educative, de voluntariat, cu caracter social şi ştiinţific, destinate promovării produselor agroalimentare româneşti şi câştigării încrederii consumatorului.
AGERPRES/ Redactor: Adin Sîrbu/ Foto: arhivă RC