Au trecut doi ani de la incendiul care a izbucnit la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi încă nu există vinovaţi pentru moartea celor şapte pacienţi. Ce spun procurorii despre acest caz

Publicat de Doina Sirbu, 3 octombrie 2023, 18:45
Zilele acestea s-au împlinit 2 ani de la incendiul produs la Spitalul de Boli Infecțioase din municipiul Constanța, în urma căruia șapte pacienți internați cu COVID au murit.
Ancheta procurorilor este încă în derulare, iar unitatea a fost redeschisă doar parțial. Și, cu toate că s-au făcut investiții în instalații de protecție, nici în acest moment nu există o autorizație din parte pompierilor, care să certifice respectarea normelor de siguranță în caz de incendiu. Mai mult, nici în prezent, județul Constanța nu este apt să facă față unor cazuri grave de acest fel, iar la Spitalul de Urgență, cel mai mare din regiune, nu există nici măcar un pat pentru marii arși.
1 octombrie 2021, în jurul orei 10:00 dimineaţa, Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța! Tocmai avusese loc încă un incendiu, unul din lungul șir produs în spitalele din România în acea perioadă, și se vorbea deja că sunt doi morți. În final, numărul victimelor avea să urce la șapte. Bolnavi în stare gravă, internați la secția COVID, care nu au reușit să se salveze singuri sau să fie salvați. În curtea și în jurul spitalului, zeci de ambulanțe, bolnavi duși pe brațe, autospeciale ISU, medici, pompieri, polițiști, privitori de pe margine și rude sau prieteni ai pacienților internați. Aceștia din urmă încercau să afle dacă cei apropiați sunt în viață, copleșiți de spaimă, dar și de indignare înecată în lacrimi.
“Nu știu de ce se poate întâmpla în continuare în spitalele românești. De ce să plătești atâtea taxe și atâția pentru sistemul de sănătate? Sistemul de sănătate e bolnav. Toată lumea își pune întrebarea de ce se întâmplă, de ce tot se repetă aceste necazuri, de ce? De ce nu se iau aceste măsuri, în special în problemele cu Terapie Intensivă”, se întreba atunci, în lacrimi, una din rudele pacienţilor internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase.
Primele date ale anchetei au arătat că la spital existau deficiențe grave. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, declara în ziua respectivă că spitalul nu avea alarmă pentru incendiu.
“Nereguli care se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, siguranțe dezechilibrate. Existau în spital senzori pentru oxigen, dar instalația de detectare a incendiilor nu exista. Rămâne bineînțeles că Spitalul de Infecțioase să dea aceste explicații. Există un procuror care investighează cazul” spunea Raed Afarat în urmă cu doi ani.
S-a aflat destul de rapid că managerii spitalului ceruseră prin Planul de Investiții, dotarea cu un sistem de alarmă la incendiu, dar solicitarea fusese respinsă de Primăria Constanța, pe motiv că alarma urma să fie montată în cadrul unui program cu fonduri europene. Primarul Virgil Chițac spunea, în primele ore după incendiu, că se știa de aceste lipsuri și că fuseseră luate toate măsurile pentru ca unitatea să funcționeze în siguranță.
“Este adevărat că ISU a venit în control, a constatat anumite nereguli. Orice control constată nereguli, a lăsat o fișă. Spitalul și-a făcut un plan de remediere al acestora și a trimis toate documentele către ISU. Până la sfârșitul anului, în plan erau prevăzute termenele de rezolvare a acestor probleme pe care le-au găsit. Înseamnă că e până la sfârșitul anului. Vă repet că aceste deficiențe au fost rezolvate și documentația a fost înaintată la ISU”, spunea atunci primarul Constanţei, Vergil Chiţac.
Rep.: Ştiaţi ce aceste deficienţe? Ați fost informat?
“Sigur, dar au am spus că în urma controlului să se facă un plan de măsuri. Am sesizat Consiliul de Administrație”, a mai precizat Vergil Chiţac în 2021.
Rep.: Nu v-ați gândit că e posibil să se întâmple aşa ceva?
“Bineînțeles că m-am gândit tot timpul. Bineînțeles că m-am gândit tot timpul. În momentul de față nu sunt probleme”, mai adăugase atunci primarul Constanţei.
Rep.: Păi, nu sunt probleme, dar au murit nişte oameni!
“Eu nu pot să mă pronunț în afara organelor de cercetare care vor stabili cauzele și după aia putem să avem orice discuție”, a mai spus Vergil Chiţac în urmă cu doi ani.
În prezent, spitalul are o instalație de alarmare la incendiu și au fost montați mai mulți hidranți, însă autorizația de securitate la incendiu încă lipsește, adică acel document prin care pompierii certifică faptul că toate lucrările au fost în regulă și că toate instalațiile funcționează corespunzător.
“Imediat după incendiul din 1 octombrie 2021, după oprirea temporară a activității spitalului, am demarat procedura de întocmire a unor proiecte care lipseau la acel moment – proiect de semnalizare și detecție la incendiu care a fost printre primele avizate de către ISU. Proiectul a fost deja implementat și este funcțional în acest moment. Apoi a mai fost un proiect de extindere a inelului de hidranți interiori, dar și a inelului de hidranți exteriori și acest proiect a fost avizat de către ISU. În acest moment este și el implementat și este funcțional. În schimb, autorizația nu este încă obținută pentru că nu sunt finalizate toate documentele pe partea de instalații electrice și am înțeles că sunt într-o oarecare legătură aceste două proiecte cu cel de instalație electrică”, spune Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Rep.: Vorbim despre autorizația de securitate la incendiu.
“Da, vorbim de autorizația de securitate la incendiu”, confirmă Claudia Cambrea.
Rep.: În rest, spuneți că unitatea este pregătită mai bine pentru a face față unor incidente de acest fel?
“Da, și din păcate și instalația pe care am avut-o noi pentru paratrăsnet se pare că nu mai este funcțională și aceea trebuie regândită, dar aceea este parte din proiectul electric. Ar trebui ca până la finalul anului să fie gata sau cel târziu în primele luni ale anului viitor să fie gata toate lucrările și, evident, să se obțină și autorizația”, a mai spus Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Cine este vinovat? Procurorii spun că deocamdată nu au pus pe nimeni sub acuzare.
“În prezent, în cauza la care aţi făcut dumneavoastră referire, se efectuează cercetări in rem pentru elucidarea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul soldat cu decesul celor șapte paciente. Nu a fost încă, pusă sub acuzaţie nicio persoană, persoană fizică sau persoană juridică. Au fost administrate numeroase probatorii în cauză, fiind o cauză destul de complexă, a fost efectuată și o expertiză criminalistică privind cauzele producerii incendiului la data respectivă. Așteptăm și punctul de vedere al experților recomandați de către reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, așa încât, după obținerea și altor mijloace de probă pe care încă n-am reușit să le obținem, urmează să hotărâm în ce direcție va fi derulată ancheta și sperăm ca într-un timp foarte scurt, când vom avea suficiente elemente de fapt care să ne creioneze o posibilă culpă a unei persoane, să facem și acuzații în materie penală față de unele persoane, eventual responsabile de producerea incendiului”, a declarat Zafer Sadîc, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
La 1 octombrie 2021 a fost suspendată întreaga activitate a unității sanitare și nici acum Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa nu funcționează la capacitate maximă.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă