CONSTANŢA: A fost şedinţă la Prefecură. Ce teme au fost abordate de autorităţile locale
Publicat de Doina Sirbu, 27 septembrie 2023, 15:52
Colectarea taxelor și controale fiscale, de sănătate publică și siguranța muncii au fost temele abordate astăzi, în ședința de Colegiu Prefectural, la Constanța.
“Sunt teme care afectează viața constănțenilor, sunt teme care afectează bugetul, sunt teme care afectează, în primul rând, modul în care cetățenii județului se raportează la instituțiile statului și este bine ca toată lumea să fie conștientă de faptul că instituțiile statului au în vedere toate aceste elemente, astfel încât cetățenii să fie în permanență în siguranță”, a declarat prefectul județului Silviu Coșa.
Despre importanța și rolul inspecției fiscale, dar și despre rezultatele acestora, înregistrate în ultima perioada, a vorbit șeful adjunct al Administrației Finanțelor Publice din judeţului Constanța, Bogdan Moroșan.
“Un număr de 726 de acțiuni, din care 310 inspecții fiscale, 406 controale inopinate și 10 constatări la fața locului, toate având un rezultat în sumă suplimentară de 39.699.124 lei. Au fost aplicate două măsuri asiguratorii în valoare de 984.530, 13 sesizări penale, un prejudiciu estimat în valoare de peste două milioane de lei lei”, a declarat Bogdan Moroșan.
Infectiile nozocomiale sunt încă o problemă în spitalele din Constanța, dar mai ales raportarea lor.
“În perioada 1 februarie – 31 martie s-a realizat o acțiune de control la nivelul județului Constanța, în 15 unități sanitare publice, cât și private. Majoritatea unităților sunt puse la punct, funcționează conform ordinului Ministerului 1101, dar au existat și câteva neconformități pentru care s-au dat opt avertismente, șapte amenzi în valoare de 17.000 lei”, a spus directorul DSP Constanța, Cristina Schipor.
Rezultatele controalelor și verificărilor cerintelor minime de securitate și sănătate la locul de muncă, în acțiuni în care sunt implicate macarale portuare au fost prezentate de inspectorul șef al ITM Constanța, Marian Becheanu.
“Însăși dinamica accidentelor de muncă înregistrate la nivel național, dar și în Constanța, confirmă că sunt foarte multe evenimente produse în domeniul reparațiilor navale, operare portuară. După verificarea unui număr de 54 de societăți, am constatat 23 de deficiențe pentru care s-au aplicat 13 amenzi în valoare de 52.500 lei și 10 avertismente, am constatat că nu sunt deficiențe majore referitor la macarale, la echipamentele de muncă care au făcut obiectul măsurii, nici la cei care le utilizează – macaragiii, legători de sarcină, care erau autorizați”, a spus Marian Becheanu.
Redactor: Cecilia Pătrăhău / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: Cecilia Pătrăhău