Gustări sănătoase pentru femeile însărcinate
Publicat de magda.chirana, 27 februarie 2015, 12:28
Una din preocupările constante ale viitoarelor mămici este legată de kilogramele acumulate în plus faţă de ceea ce medicii spun că este normal şi, în consecinţă, de alimentatia din timpul celor 9 luni de sarcină.
Iată ce recomandă Carmen Brumă, în cartea sa „Jurnal de Gravidă”, referitor la gustările sănătoase din punct de vedere nutriţional:
-o salată mare din diverse frunze: rucola, salată verde, varză albă şi roşie, valeriană, spanac cu lamâie, ulei şi condimente după gust însoţită de 2-3 felii de pâine integrală.
-un pumn mare de nuci, alune, migdale crude.
-2 ouă fierte cu o roşie.
-2 linguri de ricotta sau urdă amestecate cu 2 linguri de seminţe de dovleac crude.
-2 morcovi cruzi tăiaţi felii subţiri şi stropiţi cu ulei de cânepă (măsline sau avocado) şi zeamă de lămâie.
-2 linguriţe seminţe de susan, 2 linguriţe de seminţe de cânepă, 2 linguriţe seminţe de chia (toate se găsesc în magazinele naturiste sau supermarketuri) amestecate cu 2 linguriţe de miere.
-un ardei gras umplut cu hummus.
-un iaurt (150-200gr) cu un castravete verde tăiat cubuleţe, sare, piper, busuioc şi coriandru.
-piept de pui fiert. E bine să fierbeţi mult, să-l tăiaţi fâşii, să-l puneţi într-o caserolă şi să-l păstraţi la frigider. Când vi se face foame scoateţi câteva bucăţi le stropiţi cu ulei de măsline, sare şi aveţi o gustare sănătoasă şi fără multe calorii.
-3 linguri de cous cous amestecat cu pătrunjel, ceapă verde, castraveţi, roşii, condimente, ulei după gust. Se prepară simplu şi rapid. Peste jumătate de cană de cous cous se adaugă apă clocotită (cât să acopere cantitatea), se acoperă şi se lasă până apa este absorbită. Se amestecă apoi cu puţin ulei, sare, condimente, roşii, castraveţi, ceapă. Cu trei linguri din această compoziţie veţi reuşi să vă potoliţi foamea pentru moment.
Sursa: „Jurnal de Gravidă”, Carmen Brumă