20 la sută dintre dosarele prin care pensionarii își cer în justiție recalcularea drepturilor, sunt înregistrate în județul Constanța
Publicat de Doina Sirbu, 13 septembrie 2023, 13:05
20% dintre dosarele prin care pensionarii își cer în justiție recalcularea drepturilor, sunt înregistrate în județul Constanța. Ministrul Alina Gorghiu a cerut, recent, luarea de măsuri pentru ca situațiile de acest fel să nu mai existe, iar oamenii să nu mai fie nevoiți să dea statul în judecată pentru a primi pensia corectă. Sindicaliștii din Ministerul Muncii spun că vina nu le aparține funcționarilor de la casele de pensii.
12.600 de dosare de recalculare a pensiilor sunt în prezent pe rolul instanțelor din toată țara. Peste 2400 au fost depuse în județul Constanța de pensionarii care au constatat că sunt nedreptățiți la calculul drepturilor bănești. Ministrul Justiției, Alina Ghorghiu, a declarat că de cele mai multe ori, statul pierde, ceea ce demonstrează că oamenii au avut dreptate și că, implicit, cineva de la casele de pensii a greșit. Sindicaliștii din Ministerul Muncii susțin însă că situația este cauzată de legislația deficitară și că rezolvarea problemei nu ține de casele de pensii. Cu detalii a venit Alexandru Adrian Ionică, președintele Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.
Nu calculul greșit este motivul acestor acțiuni, ci actualele prevederi ale legii sistemului public de pensii, care fac imposibil de luat în calcul anumite elemente în stabilirea cuantumului pensiei. Casele de pensii aplică întocmai legislația în vigoare. Legiuitorul are obligația de a modifica cadrul legislativ care să permită luarea în calcul a elementelor ce lipsesc în baza calculului la dreptul de pensie.
Mai exact, este vorba, în cele mai multe situații, de grupele de muncă.
În primul rând, ar fi vorba despre grupele de muncă. Acolo sunt elemente care nu pot fi luate în calcul pentru că nu au fost prevăzute de legiuitor în actuala lege a pensiilor, formula de calcul este aplicată întocmai, doar că elementele respective, faţă de grupe, lipsesc din acel calcul și în acest fel se ajunge la o diminuare a drepturilor, iar oamenii nu au altă variantă decât să se adreseze instanțelor de judecată pentru a-și recăpăta acele drepturi pe care legea nu le ia în calcul.
Nici viitoarea lege a pensiilor nu va rezolva, se pare, problema, pentru că autoritățile așteaptă ca dosarele care vizează perioada anilor 90 să se împuțineze până la dispariție, odată cu trecerea timpului, mai spune Alexandru Adrian Ionică.
N-aș avea informații în acest sens. Cred că, fiind vorba de salarizarea până în anii 90, cred că lucrurile astea se vor regla de la sine. Nu știu dacă legiuitorul va mai lua în calcul o corectare la calculul pensiilor.
Redactor: Bogdan Comşa / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: arhivă