Ascultă Radio România Constanța Live

TULCEA: Din cele 143 de unități de învățământ din județ, 9 nu au aviz de funcționare. Numărul mic de copii din localitățile deltaice și transportul lor, alte probeme

TULCEA: Din cele 143 de unități de învățământ din județ, 9 nu au aviz de funcționare. Numărul mic de copii din localitățile deltaice și transportul lor, alte probeme

Publicat de Adina Sîrbu, 11 septembrie 2023, 07:31

Unităţile de învăţământ din judeţul Tulcea sunt pregătite în proporţie de 98% să îi primească pe elevi, susţine conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean, care menţionează că mai sunt doar două unităţi fără reţea de apă potabilă şi cu fosă septică.

Inspectorul general şcolar al ISJ Tulcea, Viorica Pavel, a declarat, că Direcţia de Sănătate Publică nu a eliberat avize de funcţionare pentru 9 din cele 143 de unităţi de învăţământ din judeţ, unele dintre ele urmând să rămână închise în anul şcolar 2024-2025, din cauza scăderii numărului copiilor, iar altele, cu proiecte de reabilitare, urmând să obţină autorizaţiile.

‘La Periprava avem probleme cu apa şi, de asemenea, la Grădiniţa cu program normal Satu Nou, avem o fosă septică şi apa va fi adusă în grădiniţă în cel mai scurt timp’, a precizat inspectorul general ISJ.

Viorica Pavel a adăugat că, în acest an, 6 unităţi de învăţământ nu au primit avize din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Delta.

‘Unele şcoli sunt în etapa de verificare a dosarului depus pentru obţinerea avizului, cum ar fi Şcoala gimnazială Grigore Antipa. Lunar, ne întâlnim la Prefectură şi analizăm împreună cu ISU şi DSP şi fiecare unitate de învăţământ’, a menţionat inspectorul general.

Manualele pentru elevi au ajuns în proporţie de 98% în unităţile de învăţământ, însă scăderea natalităţii înregistrată în ultimii ani a dus şi la scăderea numărului copiilor din grădiniţe şi unităţile şcolare.

‘Numărul copiilor din grădiniţe scade nu doar în Deltă, ci şi în sătucele din judeţ. La Nifon avem 7 copii, la Grădiniţa cu program prelungit Sabangia, 7, la Panduru, 8 copii, la Maliuc, avem 3 preşcolari, dar grădiniţele rămân în localitatea în care sunt, pentru că e foarte greu să transporţi preşcolarii dintr-o structură către o unitate de învăţământ cu personalitate juridică, iar în Deltă e greu să pui copilul într-o barcă şi atunci grădiniţa rămâne în localitatea respectivă. Mai avem o situaţie în care la nivelul de unităţii administrativ-teritoriale, grădiniţa are foarte mulţi copii şi acolo rămân copiii fără a fi relocaţi într-o altă unitate’, a mai spus inspectorul general al ISJ.

În condiţiile în care sunt foarte puţini copii în unităţile de învăţământ, este nevoie de transportul acestora dintr-o localitate în alta, însă şi la acest capitol judeţul suferă.

‘La nivelul judeţului sunt 62 de microbuze în stadii diferite de funcţionare. Din păcate, avem 6 microbuze nefuncţionale. Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost aprobate judeţului Tulcea, în funcţie de solicitări, 6 microbuze cu 8 + 1 locuri şi 23 de microbuze cu 16 + 1. Toate vor fi microbuze electrice şi, din câte ştim, vor ajunge în această toamnă’, a afirmat Viorica Pavel.

Ea a adăugat că autorităţile au în atenţie situaţia din comuna CA Rosetti, acolo unde Primăria a primit sprijin la fiecare solicitare, însă, din cauza drumului nisipos şi a numărului mare de kilometri pe care trebuie să-i facă zilnic pentru a prelua atât profesorii din Sulina, cât şi copiii din satele aparţinătoare, autovehiculul se strică aproape săptămânal.

În alte situaţii, elevii fac naveta din satele din Deltă în municipiul Tulcea, aşa cum se întâmplă la Ceatalchioi. Şcoala din comuna de pe braţul Chilia al Dunării are foarte puţini elevi, deşi clădirea a fost modernizată, iar toţi profesorii sunt din Tulcea.

‘Copii în Ceatalchioi ar mai fi, dar preferă să meargă la Tulcea, deoarece nivelul de pregătire e mai bun, deşi avem şcoală mai frumoasă decât la Tulcea. Fac naveta, mai stau şi la rude, fiecare cum se descurcă, conştientizează şi ei că cei mici trebuie să aibă un viitor’, a menţionat primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.

În ceea ce priveşte programul ‘Masa caldă’, Viorica Pavel a spus că, la nivel judeţean, se va derula în 15 unităţi de învăţământ.

‘Programul ‘Masa caldă’ a fost bine primit de comunităţile locale. La nivelul judeţului Tulcea, acest program se va derula în 15 unităţi de învăţământ, unele dintre ele fiind în Babadag, Ceatalchioi, Nalbant, Beidaud şi Cerna. Este posibil ca din ianuarie să apară şi în alte şcoli. Sunt două primării care-şi doresc acest program’, a mai spus inspectorul general şcolar.

În contextul în care autorităţile locale au acces la fonduri europene sau guvernamentale şi se implică în modernizarea şcolilor, unităţile de învăţământ sunt relocate. Anul acesta, în judeţul Tulcea, elevii şi profesorii din şase şcoli vor învăţa în alte clădiri decât cele în care funcţionau în mod normal. Este şi cazul Liceului Teoretic ‘Grigore Moisil’ din Tulcea care s-a mutat la Liceul Agricol ‘Nicolae Cornăţeanu’.

Cei aproximativ 700 de elevi, alături de circa 45 de cadre didactice ale unităţii teoretice, îşi vor desfăşura cursurile într-unul din corpurile neutilizate de liceul agricol, iar amenajarea claselor este aproape de finalizare.

Corpul de clădire în care va funcţiona Liceul Teoretic ‘Grigore Moisil’ a fost deschis în anul 2016, dar nu a fost folosit, cei aproximativ 300 de elevi şi circa 25 de profesori ai Liceului Agricol ‘Nicolae Cornăţeanu’ desfăşurându-şi activitatea în spaţii modernizate anterior.

Şi alte unităţi de învăţământ din municipiul Tulcea urmează să înceapă lucrări de reabilitare a clădirilor, iar dacă nu se vor găsi spaţii suficiente pentru elevii şi profesorii acestora e posibil să se apeleze inclusiv la containere.

Sursa: AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook – Liceul Grigore Moisil

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România