Premiile Galei Hop, 2014
Publicat de Carmen Secuiu, 13 septembrie 2014, 02:29
Ediția a XVII-a a Galei Tânărului Actor, organizată de UNITER, al cărei director artistic a fost pentru a doua oară regizorul Radu Afrim s-a desfăşurat la Costineşti, în complexul Vox Maris, în perioada 9-12 septembrie. Tema de anul acesta a fost: „Joacă-te cu mine! Sunt om. Nu personaj. ”Printre invitaţii concursului s-au aflat Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Călin Netzer, Tudor Giurgiu, Gianina Cărbunariu, Ana Ularu. Gala HOP 2014 a promovat şi lansat absolvenţi din învăţământul superior artistic de stat şi particular, la care s-au înscris tineri și din promoția 2010. Pentru secţiunea Individual concurenţii au putut alege una dintre următoarele două teme. La prima probă a fost vorba despre o piesă, de preferinţă celebră. Au căutat acolo un om despre care se spunea că este trist. Chiar tragic. L-au Făcut să râdă! Au râs cu el! Nu de el. I-au schimbat perspectiva asupra propriului destin. L-au pus sub o altă zodie.
A temă a constat în alegerea uneia dintre patru fotografii și intrarea în povestea ei, chiar și numai ca martor, scriind un monolog la persoana întâi. La secţiunea Individual s-a ales un moment la alegere, pentru 15 minute, dintre cele două teme expuse. Interpreţii de la secţiunea Grup au susținut spectacole cu piese scurte, maximum 45 de minute, care să nu depăşească 10 personaje. Juriul concursului a fost format din Gianina Cărbunariu, Tudor Giurgiu, Ioana Marchidan, Ana Ularu și George Mihăiţă. La secţiunea Grup, comisia formată din Ana Ciontea, Claudiu Groza şi Cristian Theodor Popescu a decis ce spectacole să fie admise în concurs. ”Feromonii” de Theo Herghelegiu, cu Alexandra Acalfoae, Petruţ-Laurenţiu Butuman, Ada Lupu, Anca Pascu şi Cosmina Rusu, absolvenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi; “Ce a zis vrabia” de Danny Mitarotondo în care se regăsesc absolvenţii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, Alexandru Malaicu şi Ioan Alexandru Savu; ”O poveste imposibilă” de Alina Suărăsan pe fragmente din Visul unei nopţi de vară, Nora, Faust, Unchiul Vania, avându-i ca protagoniști, pe Lucian Mihai Ionescu, Dana-Maria Marineci, Smaranda Nicolau, Ana Bianca Popescu, Oana Cristina Puscatu şi Alina Suărăsan, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti; “ Paravan – Două telefoane” de Matei Lucaci Grunberg, cu Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba, absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” Bucureşti.
La secţiunea Individual, comisia formată din Radu Afrim, Mihaela Michailov și Marius Manole i- a declarat admişi în concurs pe Alexandru Ştefănescu , Alexandru Constantin Apostol, Ruxandra Coman, Ana-Maria Bercu, Dana-Maria Marineci, Ştefan Huluba, Aurora Păunescu, Marian-Gabriel Olteanu, Andrei Ioan Morariu, Iulia Valentina Verdeş și Andrei Ciopec, de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Andrea Erika Bokor, de la Universitatea de Arte dinTârgu-Mureş, Flavia Giurgiu, Răzvan Corneci, Ioana-Maria Repciuc, Andrei Brădean, Réka Szász și Cătălin-Nicolae Asanache de la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj, Claudia Chiraş, Ada Lupu și Daniel-Ioan Chirilă, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.
Gala Tânărului Actor 2014, ediția a XVII- a, organizată de UNITER şi desfășurată laVox Maris Grand Resort Costineşti, s-a încheiat în seara zilei de 12 septembrie. „Premiul Ștefan Iordache”- Marele premiu al Galei Tânărului Actor Hop, dar și Premiul Publicului a fost acordat actriței Ada Lupu, de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi. Marele premiu, se numește așa, începând cu ediția 2009, deoarece se acordă în memoria marelui artist, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediții ale Galei Hop. Premiul pentru cea mai bună actriță la secțiunea individual a fost acordat Anei – Maria Bercu, de la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, universitate la care a studiat arta actoricească și Andrei Ciopec, cel care a câștigat Premiul pentru cel mai bun actor.
Premiul pentru cel mai bun grup, a ajuns la absolvenţii Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, pentru ”Paravan- Două Telefoane”, de Matei Lucaci Grunberg , format din Irina Antonie, Andrei Cătălin, Iulia Ciochină, Octavian Costin, Mădălina Craiu şi Ştefan Huluba.
Actori de viitor, care promit. Nume care au figurat la nominalizări, de mai multe ori. Premiul special al juriului a fost luat de Alexandru Constantin Apostol absolvent, la fel, al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” din Bucureşti, iar directorul Festivalului Internațional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu a ales- o pe Réka Szász, de la Universitatea „Babeş – Bolyai” din Cluj, printre cei 10 actori, care vor participa la festival, unde v-a avea șansa de a fi remarcată de regizori și producători.
Premii găzduite în cadrul Galei Tânărului Actor, sau alte premii, nu au mai fost oferite în acest an, după cum a declarat directorul galei, regizorul Radu Afrim, care a decis acest lucru împreună cu președintele UNITER, Ion Caramitru. Câștigătoarei Marelui Premiu, managerul complexului Vox Maris, îi va oferi propriul său premiu, un sejur în cadrul Vox Maris Club Grand Resort.
carmensecuiu@radioconstanta.ro