La Constanţa, solicitările de vaccinare împotriva COVID sunt foarte puține. Interviu cu managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea
Publicat de Doina Sirbu, 28 august 2023, 08:17
Sunt tot mai multe cazuri de COVID la Constanța, dar mai puține medicamente pentru tratarea celor bolnavi. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, dr. Claudia Cambrea, spune că un antiviral specific lipsește nu doar din unitatea sanitară pe care o conduce, ci din toată țara.
Cu ce sunt tratați pacienții, care este explicația pentru numărul în creștere de îmbolnăviri și ce putem face pentru a preveni infectarea, aflăm de la prof. univ. dr. Claudia Cambrea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Cea mai recentă raportare a Institutului Național de Sănătate Publică arată că în județul Constanța s-au înregistrat cele mai multe cazuri de COVID, după municipiul București. Care este situația la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța? A crescut numărul prezentărilor, al internărilor?
Da, pe parcursul ultimelor săptămâni am constatat o creștere a numărului de cazuri care s-au adresat către noi atât în vederea evaluării, cât și în vederea internării. În acest moment, în spital se află internate 11 cazuri – 7 adulți și 4 copii. În general, la copii sunt forme ușoare, își revin destul de repede sub tratament simptomatic, de regulă, iar la adulți formele sunt medii și marea majoritate a pacienților care se află internați în spital în acest moment au și alte afecțiuni, deci sunt cu comorbidități.
În urmă cu o lună, de exemplu, câte internări aveați într-o zi, într-o săptămână?
În urmă cu o lună au fost săptămâni în care nu am avut nicio internare și asta s-a menținut pentru o perioadă de timp și cam de o săptămână am constatat că încep să crească numărul de cazuri care necesită internare în mod deosebit.
Au ajuns și turiști?
Din câte știu eu, în acest moment nu am avut turiști, sunt localnici!
Mai există Centrul de evaluare, oamenii pot veni la evaluare?
Oficial, centrele de evaluare sunt desființate, dar se pot face în continuare evaluări prin spitalul nostru, în regim de spitalizare de zi. Singura problemă este că în acest moment nu se mai poate asigura medicația specifică COVID-ului, pentru că medicamentul pe care l-am dat în toată perioada în care a fost funcțional Centrul de evaluare nu se găsește în acest moment în țară. Nu are nimeni medicamentul respectiv. Eu sper ca în cel mai scurt timp, dat fiind faptul că s-a constatat și o creștere a numărului de cazuri, acest lucru să se rezolve și să primim iarăși distribuții prin Minister pentru acest medicament specific COVID-ului, acest antiviral specific, astfel încât să putem să dăm în continuare medicamente pe fișele de evaluare.
Despre ce medicament este vorba?
Molnupiravir şi e posibil ca în curând să primim și Paxlovid. În acest moment pacienții internați primesc Remdesivir și pe acesta îl avem.
Care ar putea fi cauza acestui număr în creștere? Cum explicați numărul crescut de îmbolnăviri? Acum se vorbește tot mai des despre o nouă variantă a virusului SARS-COV2.
Era de așteptat să se întâmple acest lucru, pentru că asta este caracteristica virusurilor, adică dacă e să facem o paralelă cu virusul gripal, deși acolo constatăm că de la an la an există mici modificări în structura virusului, practic nu este aceeași tulpină de virus care circulă două sezoane la rând. Asta este caracteristica virusurilor, au o rată de multiplicare foarte mare, în rata asta de multiplicare foarte mare se produc o serie de erori, se încorporează greșit anumite componente și acest lucru duce la apariția de variante și toate aceste variante, unele pot să fie mai rezistente, deci există riscul ca în acest risc de multiplicare rapid să selectezi tulpini rezistente sau tulpini mai puțin rezistente și care dispar rapid din circulație. Într-un fel, noi, ca și specialiști, ne așteptam ca acest lucru să se întâmple și evident că atunci când apare o tulpină cu o structură mult diferită față de tulpinile care au circulat, crește și numărul de cazuri.
Cum ne putem proteja de infectare? Mai sunt solicitări pentru serul anti-COVID?
Solicitări de vaccinare sunt foarte puține. Dacă atunci când am deschis centrul ăsta de vaccinare în cadrul spitalului aveam solicitări de 50-70 de persoane pe zi și aproape în fiecare zi din săptămână, în ultimul timp, dacă avem una-două solicitări la două, trei săptămâni pentru vaccinare, atât pentru vaccinarea anti-COVID, adică lumea nu mai dorește să se protejeze prin vaccin sau modalitatea de protecție este ca o protecție pe care trebuie să ți-o asiguri față de orice virus care are transmitere aerogenă. În spațiile foarte aglomerate, evident, că trebuie să porți mască, să se respecte igienă riguroasă a mâinilor, da, să avem grijă pe unde punem mâna, să nu ducem de pe clanță imediat la gură sau la nas, pentru că este iarăși o altă modalitate prin care se poate transmite. Dar, în general, sunt măsurile de protecție pe care trebuie să le luăm atunci când este în circulație un virus cu transmitere aerogenă.
Redactor: Cătălina Radu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pexels.com