Ascultă Radio România Constanța Live

La Sfântu Gheorghe, în Deltă, se deschide a XX-a ediție a Festivalului ANONIMUL

La Sfântu Gheorghe, în Deltă, se deschide a XX-a ediție a Festivalului ANONIMUL

Publicat de Adina Sîrbu, 14 august 2023, 09:57

Invitaţi speciali, ateliere şi concerte, între 14 și 20 august, la Sfântu Gheorghe, în Deltă, unde are loc ediția a XX-a a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL. Programul este acum disponibil pe www.festival-anonimul.ro.

Festivalul se deschide luni, 14 august, cu proiecţia în premieră în România a filmului ‘Kidnapped’ prezentat anul acesta în Competiţia Oficială a Festivalului de la Cannes. Regia este semnată de Marco Bellocchio care este deţinătorului primului Trofeu Anonimul (pentru filmul ‘Buongiorno, note’, în 2004).

Tot în premieră, în afara competiţiei, vor fi proiectate şi filmele: ‘Youth (Spring)’ semnat de Wang Bing şi ‘Last Summer’ regizat de Catherine Breillat, selectate şi ele anul acesta în cursa pentru Palme d’Or la Cannes.

Seara filmului românesc de marţi, 15 august, este dedicată premierei naţionale a celui mai nou film regizat de Radu Jude – ‘Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii’, care va putea fi văzut la ANONIMUL imediat după proiecţia de la Locarno.

Ediţia de anul acesta a festivalului mai cuprinde în line up 9 alte filme de lungmetraj românesc, incluse în secţiunea Romanian OFF Section. Printre ele, spectatorii vor putea vedea, înainte de lansarea în cinematografe: ‘Mammalia’ în regia lui Sebastian Mihăilescu, ‘Tigru’ regizat de Andrei Tănase, filmele documentare: ‘Arsenie. Viaţa de apoi’ de Alexandru Solomon, ‘De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin’ de Carla Maria Teaha sau ‘Între revoluţii’ de Vlad Petri şi studiul antropologic al micii comunităţi din Sfântu Gheorghe semnat de Claudiu Mitcu – ‘Toate râurile se varsă în mare şi marea nu se umple niciodată’.

Programul festivalului cuprinde şi trei secţiuni competiţionale: două competiţii de scurtmetraje (româneşti şi internaţionale) şi o competiţie de lungmetraje care reuneşte cele mai nou filme ale unor autori care au mai fost prezenţi în selecţia ANONIMUL de-a lungul anilor. Toate acestea vor fi prezentate atât în cinematograful amenajat în camping, cât şi în sălile de cinema din Green Village.

Trofeul ANONIMUL, în valoare de 3000 de euro, va fi acordat în urma voturilor primite de la public.

Premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, respectiv internaţional, vor fi oferite, de asemenea, în urma voturilor primite şi sunt în valoare de 1.000 de euro fiecare.

Fundaţia Anonimul va acorda şi anul acesta Premiul ‘Ovidiu Bose Paştină’, în valoare de 1.000 de euro, unui scurtmetraj din competiţia românească sau internaţională.

Ediţia aniversară de anul acesta va fi închisă de ‘Filmul Oficial al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Partea A’, semnat de invitata specială a festivalului, regizoarea japoneză Naomi Kawase, ce va fi prezentă la Sfântu Gheorghe pentru a accepta, în cadrul galei de închidere, Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale.

Naomi Kawase va introduce o parte din filmele sale din programul festivalului şi se va întâlni cu publicul şi invitaţii de la Sfântu Gheorghe într-un masterclass pe care aceasta îl va susţine la ANONIMUL.

Printre surprizele ediţiei de anul acesta se numără concertul susţinut de formaţia Şuie Paparude în închiderea festivalului şi show-ul hibrid al trupei Dl Goe după albumul ‘Fata Morgana’ a cărui muzică este ilustrată de o serie de clipuri care formează un film.

Accesul la toate proiecţiile din cadrul festivalului este gratuit, iar la proiecţiile care au loc în sală, este condiţionat de deţinerea unui bilet cu valoare zero, care asigură rezervarea locului la proiecţie şi care poate fi obţinut de pe platforma Eventbook.ro. Pentru fiecare zi de proiecţie, biletele vor fi disponibile pe platformă din ziua precedentă, începând cu ora 10:00. Comenzile sunt limitate la 4 bilete pentru fiecare adresă de e-mail.

Dan Lupu a vorbit la Radio Constanța despre soarta filmelor prezentate la ANONIMUL:

Privilegiul unui film arătat la ”Anonimul” înseamnă un public de peste 4.000 de oameni,  dacă vorbim de locația în aer liber, prin urmare, e un început sau o continuare bună. Apoi, multe dintre firmele care sunt arătate la ”Anonimul”,  la lungmetraje, multe dintre ele se văd în premiera națională. Multe dintre ele, din păcate, nu au un distribuitor național, pentru că sunt firme de autor și atunci ”Anonimul”reprezintă ocazia unică să fie văzute pe un ecran de cinema. Pe de altă parte, în secțiunea off competiție, anul acesta arătăm o serie de nouă lungmetraje românești care vor fi văzute în cinematografe începând din această toamnă. Mare parte dintre ele, câteva dintre ele, au fost deja lansate, dar le arătăm la ”Anonimul” pentru că vrem să le vadă cât mai mulți oameni.

Programul ANONIMUL 2023 este disponibil aici.

Redactor online: Adina Sîrbu

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 11:01

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu

Teatrul Național ”I. L. Caragiale” București a anunța duminică decesul actorului Alexandru Georgescu. ”A părăsit scena...

Teatrul Național București: A murit actorul Alexandru Georgescu
litere chineze, limba chineza, China
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:49

20 aprilie – Ziua limbii chineze

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în...

20 aprilie – Ziua limbii chineze
oua vopsite Paste
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:44

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști

Curțile bisericilor de rit vechi și străvechi din județul Tulcea se umplu, duminică dimineața, de coșuri pline cu cozonaci, ouă și alte...

TULCEA: În bisericile starovere, se sfințesc preparatele de Paști
Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 10:26

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”

Cristina Tamaș,  prozator, dramaturg și dascăl constănțean, a venit pe lume la data de 14 noiembrie (1955,) la Huși, în aceeași zi în care...

Cristina Tamaș, invitată la “Povești din Dobrogea”
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății

În cea mai mare sărbătoare de peste an, la praznicul praznicelor, în prima zi Paște, ne amintim de tradiții, de oamenii dragi din jurul nostru,...

AUDIO | Tradițiile satului de odinioară de Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creștinătății
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 08:10

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței

„Învierea Domnului, pe care în chip fericit o prăznuim anul acesta la aceeași dată toți creștinii, înseamnă pentru noi izvorul înnoirii...

AUDIO | Învierea Domnului – temelia credinței
Actualitate duminică, 20 aprilie 2025, 07:50

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace şi bucurie. Cuvintele „Nu vă temeţi!”...

Învierea lui Hristos – izvor de pace şi bucurie
Actualitate sâmbătă, 19 aprilie 2025, 19:36

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim de Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil...

Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în România