România, la coada Europei la capitolul colectare selectivă și reciclare
Publicat de Adina Sîrbu, 7 august 2023, 14:18
Alături de Bulgaria, România se află printre codașele Europei la capitolul colectare selectivă și reciclare. Prezent la Constanța, la conferința Regională “Reciclăm în România”, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că rata de colectare este de doar 12%.
Procentul este unul foarte mic, ținând cont că până în 2030, România s-a angajat să recicleze 90% din deșeuri. Mircea Fechet a mai spus că în timp ce PET-urile folosite de români ajung în râuri, societățile din țara noastră reciclează deșeuri aduse tocmai din Australia.
Domnule ministru, aţi spus că România este printre ţările codaşe la capitolul colecare selectivă în Uniunea Europeană. Ne puteţi da un procent? Care e rata de colectare?
Ministrul Mediului, Mircea Fechet:
Ne învârtim în jurul unui procent de 12% cantitate de deșeuri colectată selectiv și trimisă spre reciclare, ceea ce, din totalul celor 6 milioane și ceva de tone de deșeuri pe care România le generează anual, reprezintă extrem de puțin. Este o cifră foarte modestă dacă o raportăm la asumarea pe care am făcut-o în fața Comisiei Europene ca în până în anul 2030, care bate la ușă, fie vorba între noi, să deviem de la groapă 90% din cantități. Cu alte cuvinte, dintr-o tonă de deșeu generat, doar 100 de kg să ajungă la groapă, 900kg să ajungă în instalații de reciclare, putem constata că avem foarte mult teren de recuperat și că va trebui să aplicăm niște măsuri extrem de serioase, extrem de bine articulate, pentru a nu fi puși în situația în care să plătim penalități și amenzi în cadrul unor proceduri de infringement ale României.
România are capacitatea de a recicla 90% din deșeuri?
Ministrul Mediului, Mircea Fechet:
În acest moment, capacitățile de reciclare ale României nu sunt nici pe departe folosite la capacitate maximă. Vă mărturisesc că foarte des vizitez astfel de facilități și un sentiment groaznic am simțit atunci când am văzut baloți cu PET aduși din Australia, din Noua Zeelandă, în timp ce peturile noastre românești ajung în groapa de gunoi sau ajung în râuri, în alte cursuri de apă sau în pădurile României.
Din această toamnă va intra în vigoare Sistemul de garanție-returnare al pet-urilor, în vederea colectării selective și a reciclării. Astfel, de la 30 noiembrie, vom plăti în plus o garanție, de 50 de bani, pentru fiecare recipient de băutură cumpărat, pe care ulterior îl putem returna în puncte special amenajate ca să ne recuperăm banii.
Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi din România au fost informați anul trecut că sunt obligaţi să se înregistreze în baza de date a Sistemului de Garanție-Returnare pentru ambalaje, altfel nu vor mai putea vinde anumite produsele. În caz contrar, riscă amenzi între 20.000 și 40.000 lei.
Redactori: Cătălina Radu, Valentin Lungeanu / Editor online: Doina Sîrbu / Foto: pixabay.com