Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane | ANITP lansează campania ”Drumul spre libertate”
Publicat de Adina Sîrbu, 30 iulie 2023, 12:53
De Ziua Mondială Împotriva Traficului de Persoane, ANITP lansează campania naţională ”Drumul spre libertate”, o iniţiativă ce prezintă experienţa reală a unei victime a traficului de persoane şi modul în care aceasta a reuşit, în cele din urmă, să îşi refacă viaţa.
Campania urmăreşte creşterea gradului de conştientizare a populaţiei vulnerabile, cu privire la cele mai utilizate metode de recrutare folosite de traficanţi, în special metoda Loverboy.
La nivelul ANITP (Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane) există o preocupare constantă pentru creşterea gradului de informare, conştientizare şi sensibilizare a publicului, în cursul anului 2023 fiind organizate aproximativ 1.700 de activităţi preventive cu peste 120.000 de beneficiari direcţi. În cadrul demersurilor preventive, au fost implementate şi campanii de prevenire a traficului de minori, un exemplu în acest sens fiind reprezentat de campania naţională ”Siguranţa ta nu e o joacă!”, derulată în parteneriat cu Asociaţia Telefonul Copilului.
Totodată, ANITP desfăşoară campania naţională ”Distracţie în siguranţă !”, cu scopul de a informa adolescenţii şi tinerii prezenţi la evenimente publice de mare anvergură (ex. Festivaluri de muzică, festivaluri de film, activităţi sportive), despre implicaţiile traficului de persoane şi modalităţile de evitare a potenţialelor riscuri.
De asemenea, în acest an, în colaborare cu o fundație, a fost dezvoltată o secțiune anti-trafic în cadrul aplicaţiei Bright Sky. Aplicaţia recent actualizată, include, astfel, un ghid de prevenţie a fenomenului traficului de persoane, care conţine informaţii despre cum se manifestă acest fenomen, ce categorii de persoane sunt în risc să deveni victime, cum se pot proteja de traficanţi, unde se poate solicita ajutor.
Pentru a îmbunătăţi capacitatea de a identifica şi de a oferi sprijin potenţialelor victime, de la începutul anului şi până în prezent au fost desfăşurate peste 80 de sesiuni de instruire, adresate unui număr de aproximativ 2.900 de specialişti – procurori, poliţişti, judecători, inspectori de muncă etc.. În anul precedent, au fost instruite aproximativ 10.000 de persoane în cadrul a peste 500 de sesiuni.
O atenţie sporită a fost acordată proceselor de instruire şi formare a poliţiştilor implicaţi în combaterea traficului de persoane, fiind organizate sesiuni specializate cu privire la interacţiunea cu minorii, victime ale traficului de persoane, precum şi la detectarea traficului sexual online prin utilizarea unor sisteme informatice de ultimă generaţie.
Protejarea celor vulnerabili, în special a copiilor şi adolescenţilor, a reprezentat o preocupare continuă a autorităţilor române, la nivelul anului 2022 fiind luate măsuri pentru operaţionalizarea a 42 de camere de audiere speciale pentru minorii victime ale traficului, precum şi pentru adoptarea unui Plan de Acţiune standardizat, legat de metodologia de audiere mai prietenoasă a minorilor, pe durata desfăşurării procedurilor penale. Măsurile care vizează siguranţa copiilor au fost adoptate şi în sfera informativ-preventivă, la nivelul ANITP fiind înregistraţi peste 100.000 de beneficiari ai activităţilor preventive, din rândul elevilor, studenţilor şi tinerilor.
Progresele înregistrate de autorităţile române în domeniul îmbunătăţirii procedurilor de identificare a victimelor traficului de persoane şi a facilitării referirii lor către furnizorii de servicii specializate au culminat cu finalizarea unui amplu proces de actualizare a Mecanismului Naţional de Identificare şi Referire. Scopul principal al acestui proces a fost acela de a asigura victimelor un sprijin cât mai integrat şi adaptat nevoilor şi situaţiilor individuale pe care le întâmpină, rezultând în adoptarea noului Mecanism Naţional, la finalul lunii ianuarie 2023 prin Hotărârea Guvernului.
Totodată, în anul 2023, Agenţia a manifestat o preocupare constantă pentru sprijinirea şi suportul emoţional al victimelor traficului pe parcursul procedurilor penale, precum şi pentru referirea acestora către furnizorii de servicii specializate. Monitorizarea asistenţei acordate victimelor, reprezintă un proces constant şi menit să asigure accesul victimelor la măsuri de protecţie adecvate şi adaptate nevoilor identificate.
AGERPRES/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: Facebook, ANITP