Capacitatea de trafic și siguranța navigației cresc pe CANALUL SULINA
Publicat de Adina Sîrbu, 29 iulie 2023, 11:13 / actualizat: 7 decembrie 2023, 16:19
În urma expirării perioadei de depunere a contestațiilor, a fost semnat contractul pentru creșterea capacităţii de tranzitare a canalului Sulina, dar și a siguranței navigației pe acest sector de Dunăre – a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu. Procedurile au fost accelerate, asfel încât Canalul Sulina să poată prelua toate navele generate de porturile dunărene.
Va fi achiziționat un sistem modern de semnalizare șenal, inclusiv servicii de instalare și training pentru setare și întreținere, constând în:
- 183 de geamanduri cu diametrul de 1.500 mm – 1.800 mm
- 12 geamanduri de aterizare cu diametrul de 2.400 mm – 3.000 mm
- 235 de lămpi dotate cu AIS și panou solar, pentru geamanduri și faruri, cu caracteristici care permit identificarea cu ușurință a semnelor plutitoare sau costiere, transmiterea mesajelor către navigatori și informații către centrele de dispecerat referitoare la poziția și modul de funcționare
- 2 echipamente tip PELs, care indică traiectoria optimă pe care trebuie să o descrie nava în sectorul de intrare pe Canalul Sulina
- 1 lumină de precizie pentru dirijarea navigației în pasa de trecere în Bara Sulina (PORT ENTRY LIGHTS)
- 1 lumină de precizie pentru dirijarea navigației spre portul Sulina (PORT ENTRY LIGHTS)
Valoarea contractului este de 17.253.500 lei, fără TVA, iar termenul de livrare a echipamentelor este cel târziu până la 29.11.2023.
Contractul este parte componentă a proiectului PRIMUS, având ca scop creșterea gradului de utilizare a căii navigabile de pe sectorul Dunării maritime și a Canalului Sulina, componentă a rețelei TEN – T centrale, prin îmbunătățirea infrastructurii de cale navigabilă și îmbunătățirea calității serviciilor de pilotaj, în vederea creșterii siguranței navigației pe acest sector de Dunăre, a calităţii serviciilor oferite operatorilor de transport naval și creșterii traficului de mărfuri în acord cu potențialul existent.
Reprezentantul MTI reamintește că, pentru îmbunătățirea timpilor de transfer a piloților și a securității acestora, luna trecută a fost semnat un contract pentru furnizarea unei pilotine maritime, care va fi folosită pentru transportul piloților, în valoare de 8.806.000 lei, iar termenul de livrare a acesteia este de 5 luni.
De asemenea, pentru creșterea capacității tehnice pentru intervenții rapide în punctele semnalizate pe Canalul Sulina și Dunărea maritimă, tot luna trecută, a mai fost semnat un contract pentru livrarea a două nave tehnice, ce vor fi folosite în activitatea de semnalizare a şenalului, pe sectorul cuprins între Sulina și portul Brăila, în valoare de 41.227.669 lei, având ca termen de livrare 5 luni.
Valoarea cumulată a celor două contracte din cadrul PRIMUS – sistem de semnalizare șenal și achiziția a 3 nave tehnice – este de 17.709.311,80 euro cu TVA, iar sursa de finanțare este asigurată de Comisia Europeană, prin Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Proiectul beneficiază de 85% finanțare UE și 15% finanțare de la bugetul de stat.
Sursă și foto: Ministerul Transporturilor/ Redactor online: Adina Sîrbu