TULCEA: Serviciul Județean de Ambulanță are nevoie de încă două șalupe ”ca de aer”
Publicat de Adina Sîrbu, 27 iulie 2023, 08:16
Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea a rămas cu o singură șalupă funcțională. “Problema cu șalupele în Deltă este mai mult decât urgentă și spinoasă, ne trebuie mai mult decât aerul!”, spune managerul SAJ Tulcea, dr. Radu Sicinschi. Celelalte două șalupe, vechi de 10 – 15 ani, dar care încă erau funcționale în primăvară, sunt acum la reparații.
În plin sezon estival și cu o mulțime de nave în rada Portului Sulina, Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea a rămas cu o singură șalupă funcțională! La ce soluții apelează SAJ Tulcea pentru a răspunde solicitărilor venite din Deltă, aflăm de la managerul instituției, dr. Radu Sicinschi:
Dr. Radu Sicinschi:
Problema cu șalupele în Deltă este mai mult decât urgentă și spinoasă. Ținem legătura în mod permanent cu Ministerul Sănătății. De ce? Pentru că ne trebuie mai mult decât aerul acestei șalupe, mai ales de când a început conflictul ăsta la granițele României și sunt o mulțime de nave în rada portului si care stau să intre pe canalul Sulina sau să meargă spre Ucraina. Și atunci vă dați seama că să stai pe un vaporaș, acolo, nu e o fericire și se pot întâmpla multe incidente, dar, cu ajutorul colegilor de la Agenția Română de Salvare pe Mare, am intervenit prompt de fiecare dată și am rezolvat situațiile respective.
Acum câte șalupe sunt funcționale?
Dr. Radu Sicinschi:
La ora actuală mai avem una singură funcțională. Încă două le avem la reparații și sperăm să găsim posibilități să mai achiziționăm cel puțin, în regim de maximă urgență, încă două șalupe. Dar asta nu depinde numai de noi, depinde și de posibilitățile pe care ministerul le are să ne pună la dispoziție niște fonduri și mai ales cât de repede pot fi achiziționate, pentru că, știți foarte bine, normele legale spun că trebuie făcută licitație. Sunt niște pași care trebuie parcurși fără niciun fel de discuții, că altfel ne legăm la cap fără să ne doară.
Acum aveți funcțională o singură șalupă și cum răspundeți solicitărilor?
Dr. Radu Sicinschi:
Una funcțională și încercăm și, cu sprijinul colegilor de la serviciile private de ambulanță, care au și ele șalupe în dotare, să facem față tuturor solicitărilor. Până acum n-am avut probleme.
Și la serviciile private câte sunt?
Dr. Radu Sicinschi:
Încă vreo două-trei șalupe, adică ne putem descurca. La capăt de linie, ca să spun așa, este șalupă la Chilia. Chiar dacă este privată este șalupă la Sulina și sperăm să avem și noi una acolo, și este șalupă la Sfântu Gheorghe. Adică avem stații termius asigurate și, în momentul în care este undeva mai aproape de ei, pleacă ei nu plecăm noi, iar noi eventual preluăm pacientul pe traseu, dacă sunt situații deosebite.
Colaborați cu cei de la serviciile private ca să puteți face față?
Dr. Radu Sicinschi:
Trebuie să colaborăm, pentru că altă soluție nu avem. De multe ori suntem nevoiți. De ce? Pentru că dacă șalupa pe care noi o avem la dispoziție sau una dintre cele pe care le avem la dispoziție este plecată la o altă urgență și apare urgență pe alt braț al Dunării sau undeva în Deltă, trebuie să folosim, conform legislației în vigoare, cele mai apropiate mijloace de intervenție.
Și acum câte solicitări aveți în Deltă pe zi?
Dr. Radu Sicinschi:
Trei-patru solicitări pe zi, cam așa, nu mai multe. Mai sunt și graviduțe, pe care eu le mai cert să nu mai stea acasă până în ultima secundă, pentru că nu e tot una să naști pe un pat de spital sau să naști pe o șalupă.
De la cei aflați pe nave ați avut situații deosebite?
Dr. Radu Sicinschi:
Vă dați seama că în momentul în care ești pe navă se pot întâmpla multe: pot aluneca, se pot lovi, plus că mai sunt și reparații, fac tot fel de lucrări pe acolo. Am avut și degete amputate, am avut și fracturi, toată patologia de accidente și de probleme medicale care poate apărea. Se poate acutiza un ulcer sau o hipertensiune arterială pe care nu mai reușește să o țină sub control sau și-a terminat medicamentele, că stă de nu știu cât timp în radă.
Interviu realizat de Cătălina Radu/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: SAJ Tulcea