La 2 Mai, în sudul litoralului, începe astăzi Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu”
Publicat de Adina Sîrbu, 22 iulie 2023, 14:18
A treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” începe în această seară, la 2 Mai. Timp de 8 zile, vor fi peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită – concerte și proiecții de film în aer liber, competiție de spectacole de teatru și scurtmetraje, expoziții de artă, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație. Concertul din deschiderea festivalului este susținut, de la ora 21,00, de Taraful Șaraimanii din Clejani.
Micul sat din comuna Limanu, devine, astfel, gazda unui adevărat răsfăț cultural. Laurențiu Despina l-a avut ca interlocutor pe Carol Ionescu, fiul cunoscutului actor Șerban Ionescu, în amintirea căruia festivalul îi poartă numele.
Ce cuprinde afișul acestei ediții?
Afișul acestei ediții cuprinde cinci secțiuni: Teatru și Film, baza acestui festival și unde avem și o secțiune competițională, în cadrul căreia tinerii artiști, proaspăt ieșiți de pe băncile școlii, vin să-și etaleze ”caratele” talentului, ca să mă exprim cât mai plastic. Și mai avem Expo, unde îl avem invitat pe artistul Ion Barbu, la secțiunea Artist in focus, și o serie de expoziții cu afișe și fotografii, afișe din repertoriul unor teatre în care Șerban Ionescu a jucat de-a lungul timpului și fotografii ale unor foarte buni și tineri fotografi din breaslă.
Mai avem concertele, trei concerte anul ăsta față de anul trecut când am avut doar unul. Începem cu taraf, trecem prin folk ( Ada Milea și Bobo Burlăcianu) și sfârșim cu rock alternativ (Omul cu Șobolani).
Ne place că la festivalul ăsta încercăm să aducem artiști care privesc din cât mai diferite perspective și din din tot mai multe genuri. Și scopul nostru e să aducem laolaltă tot felul de artiști de genul ăsta, tineri sau consacrați, să se întâlnească aici pe perioada festivalului, între 22 și 29 iulie, și să se împrietenească.
Din câte am înțeles, era vorba de cinci secțiuni. Care ar fi a cincea?
A cincea secțiune este Forum, unde invitații noștri, juriul format din actrița Maria Popistașu, Mimi Brănescu – scenarist și actor, Vlad Cristache – regizor și Velica Panduru – scenografă, împreună cu directorul Teatrului de Stat din Constanța, Erwin Șimșensohn, într-un mediu restrâns și relaxat, vor vorbi participanților și oamenilor care vor veni să-i asculte. Deci avem Teatru, Film, Expo, Concert și Forum.
Mai precis, ce își propune o astfel de manifestare, un pic atipică, aș spune, departe de confortul unei săli clasice de spectacole, mai ales în ceea ce privește spectacolele de teatru și de film?
Știu că la noi o echipă foarte coerentă și omogenă își propune să aducă într-un spațiu care e subdezvoltat din punct de vedere cultural, la 2 Mai, în comuna Limanu, și, în general, în sudul litoralului, niște evenimente relevante din punct de vedere artistic, care să ofere publicului, format din turiști, oameni din comunitatea locală și participanți la festival, șansa să vadă, să judece și să dezbată cele mai noi și cele mai relevante evenimente din spațiul cultural tânăr și nu numai. Adică noi promovăm tinerii, dar și valorile consacrate, pentru că, până la urmă, vorbim de Șerban Ionescu, care a fost un actor. Acum nu știu dacă e consacrat, pentru mine e doar Tata.
Teatrul de Stat Constanța este coproducător al festivalului, alături de Asociația Culturală „Șerban Ionescu”. Festivalul este co-finanțat de Ministerul Culturii și realizat cu sprijinul Primăriei Comunei Limanu, prin programul ”Cultura la Liman”. Co-finanțator este Centrul Național al Cinematografiei.
Interviu realizat de Laurențiu Despina/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: site Festival