INTERVIU | Prezența salvamarilor este obligatorie nu doar la malul mării, ci și la piscine și în parcurile acvatice
Publicat de Adina Sîrbu, 22 iulie 2023, 08:38
De la începutul verii, 9 oameni au murit înecați în mare, în lacul de la Techirghiol și în Dunăre. Astfel de tragedii se produc, an de an, și în piscine sau parcuri acvatice. Potrivit legii, salvamarii trebuie să fie prezenți nu doar pe sectoarele de plajă destinate îmbăierii în apa mării, ci și la piscinele și bazinele parcurilor de distracții acvatice sau ale hotelurilor. Bogdan Comșa a discutat subiectul cu Mihai Moldoveanu, coordonatorul serviciului de salvamar al celui mai mare astfel de parc de pe litoral.
Poate puțină lume știe că este necesar ca serviciul de salvamar să fie asigurat nu doar pe plaje, pe țărmul mării, ci și în parcurile de distracții, dar și la piscinele hotelurilor, vilelor sau pensiunilor. Ce prevede legea în acest domeniu?
Legea prevede ca la fiecare piscină să existe acest serviciu de salvamar, să fie un salvamar cu certificat…
… Nu un angajat căruia șeful îi spune stai și tu pe lângă piscină și te mai uiți pe aici când și când. Cineva care să poată să intervină eficient, care să aibă calificarea necesară…
Exact, să cunoască măsurile de prim-ajutor și tot ce înseamnă activitatea de salvamar.
Și, din câte știți dumneavoastră, în ce măsură se și întâmplă acest lucru?
Din câte știu eu, într-o mică măsură. Nu știu dacă există controale în acest sens, ca piscina să aibă un serviciu de salvamar sau măcar un salvamar angajat care să știe norme de prim-ajutor și lucruri de genul acesta. Ce-am văzut și eu prin țară, sunt multe piscine unde nu există acest serviciu și apar aceste tragedii despre care spuneți și dumneavoastră.
Care este programul pentru care ar trebui să fie asigurat serviciul de salvamar?
Acea piscină ar trebui să funcționeze la fel ca orice resort, într-un anumit interval orar și, în acel interval orar în care funcționează piscina, să aibă și acest serviciu de salvamar…
Cum este și pe plajă…
Exact! Automat, dacă se întâmplă o tragedie într-un resort, cineva va răspunde, se vor face dosare penale și cred că este indicat ca piscina să funcționeze într-un interval orar.
Așadar este necesar ca și turiștii și utilizatorii să dea dovadă de responsabilitate și să respecte aceste obligații: să nu se ducă noaptea în piscină, după 2,3 beri, de exemplu…
În general, piscinele sau adâncimea apei destul de mică, pentru a putea face baie și cei care nu știu să înoate. Iar după câteva beri, vrei să faci o săritură și te înfigi în fundul piscinei și se întâmplă alte lucruri mult mai rele.
Da, risc de accidentare cu leziuni ale coloanei vertebrale și alte urmări dramatice.
Interviu realizat de Bogdan Comșa/ Redactor online: Adina Sîrbu/ Foto: IGSU