Caniculă și vreme instabilă, în Dobrogea și pe litoral
Publicat de Adina Sîrbu, 22 iulie 2023, 08:14
Județele Constanța și Tulcea se află astazi sub Coduri Galben și Portocaliu de caniculă. Codul Galben este valabil în județul Tulcea și zona de coastă din județul Constanța, iar cel Portocaliu vizează zona continentală a județului Constanța, alături de Capitală și alte 5 județe din sudul țării.
În aceste zone, se vor înregistra temperaturi maxime de 38-39 grade Celsius, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.
În Dobrogea, sâmbătă, vremea va fi călduroasă și va deveni în general instabilă. Temperaturile maxime vor urca până la 39 de grade, mai scăzute pe litoral unde se vor situa între 28 de grade la Sulina și 33 la Constanța, iar cele minime vor fi cuprinse între 20 și 24 de grade. Cerul va avea înnorări temporare și local vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie și izolat grindină.
Duminică, 23 iulie, valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.
Pentru prevenirea efectelor negative cauzate de temperaturile ridicate, specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa şi medicii SMURD, recomandă următoarele măsuri :
În spaţii închise (acasă şi la birou), evitaţi creşterea temperaturii și luați măsuri pentru reducerea acesteia, având grijă să:
- limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
- menţineţi închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaţiul închis.
- aerisiţi dimineaţa devreme sau seara târziu, utilizând curenţi de aer;
- reglaţi aerul condiţionat la 5 grade Celsius sub temperatura ambientală.
În spaţii deschise (pe stradă şi la locul de muncă):
- deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone cu umbră, alternaţi deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat (magazine, spaţii publice) sau fără expunere directă la soare (corturi, umbrare);
- purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
- consumaţi 1,5 – 2 litri de lichide pe zi (apă sau sucuri naturale de fructe sau ceaiuri), nu foarte reci, neaşteptând apariţia senzaţiei de sete;
- mâncaţi echilibrat şi variat insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
- menţineţi legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilităţi) interesându-vă de starea de sănătate a acestora şi oferindu-le asistenţă ori de câte ori au nevoie;
- evitaţi băuturile ce conţin cofeină sau zahăr în cantităţi mari;
- evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi, în special de origine animală;
- nu consumaţi alcool – vă deshidratează şi vă transformă într-o potenţială victimă a caniculei;
- nu lăsaţi copiii sau animalele în maşină!
În sprijinul constănțenilor vin și farmaciile din municipiu. Oamenii se pot răcori și hidrata în incinta acestora și, în mare parte dintre ele, beneficiază gratuit de măsurarea tensiunii arteriale.
Redactor online: Adina Sîrbu